Truskawkowe kapelusze, czyli owoce podane na cieście francuskim

Zdjęcie - Truskawkowe kapelusze, czyli owoce podane na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Truskawki są obok czereśni moim ulubionym letnim owocem. Kiedy przygotowuję letni imprezy, lubię je podawać od różnymi postaciami. W tym przepisie, są one sycącą przekąską, lekko kwaskową. Ważne jest, aby użyć tu dość małych truskawek, które nie "wyskoczą" z kapeluszy z ciasta francuskiego.

Przekąska ta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a na pewno zdobędzie "podniebienie" twoich gości.

Tę przekąskę, jak również kilka innych (kolejne przepisy wkrótce), wykonałam specjalnie na potrzeby drugiego już magazynu Spring Plate.

E-Magazyn znajdziecie pod tym linkiem.

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • małe świeże truskawki
  • 1 jajko
  • cukier puder, do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Truskawkowe kapelusze, czyli owoce podane na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2. Rozłóż ciasto francuskie na stole.

3. Wytnij z ciasta okrąg średnicy około 5cm.

4. Następnie z połowy tych okręgów wytnij w środku kolejny średnicy około 2,5cm.

5. Pełne okręgi ułóż na blasze do pieczenia, ówcześnie wyłożonej papierem do pieczenia, bądź mata silikonową.

6. Rozbełtaj jako i posmaruj nim pełne okręgi.

7. Na pełne okręgi połóż "obręcze" z ciasta. Całość lekko posmaruj jajkiem.

8. Na środek połóż truskawkę. Całość włóż do piekarnika i piecz, aż ciasto będzie lekko złote, około 20-25minut.

9. Wyjmij "kapelusze" i pozwól im lekko przestygnąć.

10. Przed podaniem posyp całość cukrem pudrem

Smacznego!Zdjęcie - Truskawkowe kapelusze, czyli owoce podane na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji: x 10 Czas przygotowania: 35min

Kategorie przepisów

Podobne przepisy