Truskawkowe kapelusze, czyli owoce podane na cieście francuskim
Truskawki są obok czereśni moim ulubionym letnim owocem. Kiedy przygotowuję letni imprezy, lubię je podawać od różnymi postaciami. W tym przepisie, są one sycącą przekąską, lekko kwaskową. Ważne jest, aby użyć tu dość małych truskawek, które nie "wyskoczą" z kapeluszy z ciasta francuskiego.
Przekąska ta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a na pewno zdobędzie "podniebienie" twoich gości.
Tę przekąskę, jak również kilka innych (kolejne przepisy wkrótce), wykonałam specjalnie na potrzeby drugiego już magazynu Spring Plate.
E-Magazyn znajdziecie pod tym linkiem.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- małe świeże truskawki
- 1 jajko
- cukier puder, do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Rozłóż ciasto francuskie na stole.
3. Wytnij z ciasta okrąg średnicy około 5cm.
4. Następnie z połowy tych okręgów wytnij w środku kolejny średnicy około 2,5cm.
5. Pełne okręgi ułóż na blasze do pieczenia, ówcześnie wyłożonej papierem do pieczenia, bądź mata silikonową.
6. Rozbełtaj jako i posmaruj nim pełne okręgi.
7. Na pełne okręgi połóż "obręcze" z ciasta. Całość lekko posmaruj jajkiem.
8. Na środek połóż truskawkę. Całość włóż do piekarnika i piecz, aż ciasto będzie lekko złote, około 20-25minut.
9. Wyjmij "kapelusze" i pozwól im lekko przestygnąć.
10. Przed podaniem posyp całość cukrem pudrem
Ilość porcji: x 10 Czas przygotowania: 35min