Mocno czekoladowe ciasteczka owsiane
Chyba nie wypada mi po raz kolejny rozwodzić się nad zaletami owsianych ciasteczek, bo ile można?! Robiłam je na kilka sposobów i zawsze są pyszne. Tym razem w wersji mooocno czekoladowej, z wytrawną nutą gorzkiego kakao. Moim zdaniem mają coś wspólnego z ciemnym ciasteczkiem Oreo, najlepsze następnego dnia po upieczeniu.
Pyszne i całkiem zdrowe:)
Mocno czekoladowe ciasteczka owsiane
Składniki
- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- kakao - 1/2 szklanki
- soda - 1 łyżeczka
- masło - 3/4 kostki, miękkie
- cukier brązowy - 3/4 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki
- jajko - 2 szt
- płatki owsiane - 2 szklanki
- czekolada - mleczna, 1 szklanka, drobno posiekana
- sól - 1/4 łyżeczki
Sposób przygotowania
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. W drugiej zmiksuj masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Wbij po jednym jajku. Dodaj suche składniki i krótko wymieszaj. Wsyp płatki owsiane oraz czekoladę. Z gotowego ciast formuj łyżką kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając przerwy pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami (początkowo formowałam ciasteczka łyżką do nakładania lodów, ale wychodziły bardzo duże). Piecz ok. 15 minut w 180 oC. Po upieczeniu pozostaw ciastka na blasze jeszcze 5 minut, następnie przełóż na kratkę do ostudzenia.