Babeczki kawowe
Popularne babeczki „Mokka”, z mocnym espresso i serowo masłowym kremem. Intensywne i bardzo aromatyczne w smaku, dla kawoszy doskonałe na deser.
Do upieczenia babeczek kawowych użyłam specjalnej formy do pieczenia, jak widać na zdjęciu, ale także można wykorzystać inne foremki do babek lub zwyczajnie formy do muffinek.
Składniki:
- 85 g masła
- 2 łyżki kawy instant mocnej
- 85 g drobnego brązowego cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 200 ml wody
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki mleka
- 1 duże jajko /rozmącone/
Składniki na krem:
- 200 g kremowego serka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 2 łyżki zaparzonego espresso lub likieru kawowego
Wykonanie:
- Kawę, masło, cukier, miód i wodę podgrzać do rozpuszczenia się cukru.
- Do przestudzonej masy dodać przesianą mąkę z sodą i pozostałe składniki.
- Wymieszać lub zmiksować.
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do 3/4 wysokości.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 20-30 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczone i przestudzone babeczki udekorować kremem
/wszystkie składniki ubić/.
Smacznego ?
autor: Samantha, na podstawie przepisu, z książki: „The Cupcake”