Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi
„Od dziś ranking moich ulubionych ciasteczek uległ zmianie. I choć markizy kawowe nadal będą na pierwszym miejscu to na drugie wskoczą dzisiejsze ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi. Są przepyszne i chrupiące. Podbiły nie tylko moje serce, ale i pozostałych domowników. Strasznie szybko znikają.”
Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi
(przepis własny)
Składniki na ok. 25 szt.
150g miękkiego masła
150g mąki
150g zmielonych płatków owsianych górskich
100g zmielonych orzechów laskowych
75g drobnego cukru do wypieków
75g cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć miękkie masło na puch. Dodać połowę białego cukru i jajko. Ucierać ok. 5 minut. Cały czas ucierając dosypywać stopniowo pozostały cukier biały i trzcinowy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielonymi płatkami i orzechami. Wsypać do masy. Wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie wymieszać.
Nabierać porcje ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ja wykorzystałam w tym celu łyżkę do nakładania lodów, dzięki czemu uzyskałam ciasteczka równej wielkości. Układać na blasze wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia w odstępach ok. 3cm bo ciasteczka trochę się powiększą w trakcie pieczenia. Każde ciasteczko lekko spłaszczyć. Piec ok. 15 minut w temp. 180°C.
Ciasteczka powinny lekko się przyrumienić. Zostawić na blasze do wystudzenia. Przechowywać w metalowym pudełku.