Genialny przepis na najlepsze ciastka owsiane jakie jadłam! Tak bardzo nam zasmakowały, że kolejnego dnia przygotowałam je jeszcze raz. Przygotowanie zajmuje max. 7 minut, później jedynie musimy czekać 30 minut, aż zastygną. Koniecznie je wypróbujcie! :-)
Ciasteczka robi się szybko, sezam warto wcześniej uprażyć na patelni, jest gotowy, kiedy zacznie wydzielać piękny zapach i lekko się przyrumieni. Polecam sezamowe ciasteczka, to naprawdę zdrowa przekąska :-)
Moje pierwsze batoniki musli... i na pewno nie ostatnie ;) Sycące, słodkie i o wspaniałym dyniowo-korzennym aromacie. Kawałki czekolady doskonale uzupełniają smak. Batoniki są łatwe do zrobienia, o ile akurat w zanadrzu mamy mały zapasik puree z dyni :)
Są równie puszyste,lekkie jak piórko i aromatyczne jak te tradycyjne, a o ileż zdrowsze. Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek, smakują jak autentyczne pączki. Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków. Bardzo łatwe do przygotowania. Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.
Ciasteczka, które chciałam przygotować od dawna - żałuję, że dopiero teraz je spróbowałam. Wspaniałe twarde ciastka, głownym składnikiem są bakalie - macie pole do popisu, możecie użyć dowolnych orzechów i owoców suszonych. Możecie je zrobić klasyczne lub tak jak ja zrobiłam z połową - polać czekoladą.
Bardzo łatwo we własnej kuchni możesz przygotować trufle.To chyba najprostsze i najszybsze trufle,pralinki jak kto woli.Idealne dla osób dbających o figurę.Zdrowe,pyszne,wegańskie nawet bez czekolady.
Mojej rodzinie pączki smakowały, choć ich zdaniem nie mogą się równać z tradycyjnymi pączkami drożdżowymi. Przygotowanie ich wymaga za to znacznie mniej czasu.
Tłusty czwartek powoli się zbliża, a póki co pewnie niejedno z Was smażyło w ten weekend pączki, faworki lub oponki. Jeśli macie ochotę na małą odmianę od tradycyjnych pączków z dżemem, wypróbujcie pączki z jabłkami. Smakują trochę jak drożdżowe racuchy, ale... nie do końca :) Dodatkowego smaku nadaje im cukier cynamonowy, którym są obtoczone.
Zgodnie ze staropolskim przysłowiem trzeba zjeść pączki w tłusty czwartek. Kto tego nie uczyni, nie będzie żył w dostatku przez najbliższy rok ;-) Ja piekę pączki zawsze wg. tego samego przepisu Ewy Aszkiewicz z książki ,,Kuchnia Polska „. Jest to wersja luksusowa, pączki z tego przepisu są leciutkie, puszyste i…. kaloryczne, tradycji niech stanie się zadość ;-)
My mamy pączki, Amerykanie donuty, a Hiszpanie- churros. Robi się je z wyciskanego ciasta parzonego, smażonego w głębokim oleju, rozgrzanym do wysokiej temperatury. To sprawia, że ciasto jest chrupiące z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Jada się je przez cały rok, nie tylko w karnawale. A gdy te smażone w oleju, karbowane paluchy macza się w gęstej czekoladzie, uczta jest iście królewska.
Zdrowa dieta nie oznacza rezygnacji z ulubionych smaków i nawet na czekoladę możemy sobie czasem pozwolić :-) Dzisiaj proponujemy Wam fajny przepis na batoniki, świetnie smakują, są zdrowe i nietuczące, a na dodatek łatwe w przygotowaniu.