Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru

Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru
Zdjęcie - Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nigdy nie robiłam pączków w domu i to nie dlatego ,że nie lubię, zawsze przerażał mnie ten gar tłuszczu,brr.... i ilość pączków,no niestety dla kilku pączków szkoda zachodu .Gdy natknęłam się na przepis z tej strony- pączki pieczone w piekarniku postanowiłam jednak spróbować.
Próba z połowy porcji wypadła znakomicie,zatem z czystym sumieniem polecam przepis na pączki nie ociekające tłuszczem.
Są równie puszyste,lekkie jak piórko i aromatyczne jak te tradycyjne,a o ileż zdrowsze.Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek,smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje.Mąkę pszenną zamieniłam na jasną orkiszową,zamiast cukru użyłam miodu i zmniejszyłam dodatek masła.Zamiast proponowanego lukru oprószyłam je cukrem pudrem z ksylitolu.Także moje pączki w swoim składzie nie mają ani grama cukru.Jako nadzienia użyłam dżemu jeżynowego z własnej spiżarni przygotowanego z ksylitolem (przepis tutaj),a zatem również bez cukru.Jeśli już myślisz o "tłustym czwartku"pokuś się o zrobienie pączków z tego przepisu.Bez wyrzutów sumienia możesz sobie pozwolić na więcej niz jeden. Bardzo polecam!

Zdjęcie - Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 12 pączków:

65 ml ciepłego mleka
250 g mąki orkiszowej jasnej 630
30 g miodu
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
80 g miękkiego masła
1,5 łyżeczki drożdży instant
12 łyżeczek ulubionego dżemu
(u mnie jeżynowy bez cukru)

Wykonanie:
  • do miski przesiać mąkę,dodać miód,suche drożdże,sól i mleko.Mieszając drewanianą łyżką dodawać po 1 jajku.Gdy składniki się połączą wyrabiać ręcznie lub hakiem do ciasta przez około 7 minut.Po tym czasie dodawać po kawałku masła cały czas zagniatając ciasto.Wyrabiać tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące.Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki,lub na 1 godzinę do podwojenia objętości.Ciasto będzie dosyć luźne,na pewno nie da się ukształtować w kulę.
  • ciasto wystawić z lodówki do ogrzania.Ogrzane ciasto wyłożyć na blat, uderzyć pięścią i szybko zagnieść.Dłońmi rozpłaszczyć na placek grubości 1 cm.W razie potrzeby oprószyć blat mąką,by się nie kleiło.Szklanką lub metalową obręczą wykrawać kółka.Każdy placuszek rozpłaszczyć w dłoni,na środek nałożyć 1 łyżeczkę dżemu i zlepić jak pieroga,a następnie zebrać całe łączenie w jedno miejsce.Tak zlepioną kulkę złączeniem do dołu ułożyć w papiltce na muffinki
  • papilotki wypełnione pączkami ułożyc na blaszce do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Powinny podwoić objętość
  • na każdym wyrośniętym pączku ułożyć wiórek masła i piec w 180`C 13-15 minut
  • po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem wyprodukowanym z ksylitolu (zmieliłam po prostu ksylitol w młynku do kawy)
ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Zdjęcie - Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów