Czekoladowe ciastka owsiane bez pieczenia
Genialny przepis na najlepsze ciastka owsiane jakie jadłam! Tak bardzo nam zasmakowały, że kolejnego dnia przygotowałam je jeszcze raz. Przygotowanie zajmuje max. 7 minut, później jedynie musimy czekać 30 minut, aż zastygną. Koniecznie je wypróbujcie! :-)
Składniki na 6 ciastek:
- 1/4 kostki masła (50g)
- 0,5 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1,5 szklanki owsianych płatków górskich (można dodać 1 szklankę i pół szklanki dowolnych orzechów)
- 1/4 szklanki mleka
W małym rondelku podgrzewamy masło z cukrem i kakaem. Następnie dodajemy mleko i podgrzewamy, aż powstanie gładka masa. Zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki i mieszamy łyżką, aż wszystko się razem połączy. Tacę lub duży talerz, który mieści nam się w zamrażalniku wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki robimy 6 ciastek na talerzu. Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Później przechowujemy ciastka w lodówce.