Pączki z jabłkami
Tłusty czwartek powoli się zbliża, a póki co pewnie niejedno z Was smażyło w ten weekend pączki, faworki lub oponki. Jeśli macie ochotę na małą odmianę od tradycyjnych pączków z dżemem, wypróbujcie pączki z jabłkami. Smakują trochę jak drożdżowe racuchy, ale... nie do końca :) Dodatkowego smaku nadaje im cukier cynamonowy, którym są obtoczone.
Znakomicie smakują ze szklanką mleka lub filiżanką herbaty :)
PĄCZKI Z JABŁKAMI
500 g mąki,
30 g drożdży,
250 ml ciepłego mleka,
2 jabłka,
1 jajko,
1 żółtko,
50 g stopionego masła,
1 łyżka spirytusu skórka z 1 cytryny,
2 łyżki cukru + 2 łyżki do posypania,
½ łyżeczki cynamonu,
tłuszcz do głębokiego smażenia
Drożdże wymieszać z cukrem, ½ mleka i 2 łyżkami mąki. Zostawić na 15 minut, żeby zaczyn zaczął rosnąć.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, jajko, żółtko, masło, resztę mleka, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Miskę przykryć ściereczką i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu.
Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka i delikatnie wyrobić. Pozostawić ciasto jeszcze na 15-20 minut. Następnie łyżką nabierać porcje ciasta i dłońmi oprószonymi mąką formować okrągłe pączki. Smażyć na oleju na złoty kolor, osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Przepis ten możecie znaleźć również w zimowym wydaniu APETYTU - internetowego magazynu małopolskich blogerów kulinarnych :)