Niektórym wydaje się, że to powinny być ciasteczka wytrawne. Nic bardziej mylnego. Zmielone skwarki są tłuszczem w półkruchym cieście, zamiast masła. Dodatek skórki pomarańczowej dopełnia ich smak. Są idealne na ten czas Adwentu i jeśli się uda przechować, i pochować je przed rodzinką, to posłużą jako świąteczny smakołyk.
Babeczki są baaardzo smaczne, umiarkowanie wilgotne, niezbyt puszyste, ale też nie zbite, słodkie w sam raz do kawy :) No i jak zwykle u mnie, bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam :)
Jeśli lubicie makaroniki kokosowe, czyli popularne kokosanki, to te ciasteczka też będą Wam smakować :)! To wariacja na wykorzystanie białek przy braku wystarczającej ilości wiórków kokosowych na zwykłe kokosanki ;)! Makaroniki są słodkie, chrupiące i pyszne….i oczywiście uzależniają ;)!
Kolejne rogaliki.tym razem z ciasta serowego,ciasto serowe było już mi wcześniej znane i wykorzystywane przeze mnie ,ale na rogaliki z nadzieniem czekoladowo- orzechowym podpatrzyłam tutaj... i cytuję w całości za autorką..
Tradycyjnie, jak pierwszy raz w każdym sezonie, zamarzyła mi się pachnąca drożdżówka z kwaskowym rabarbarem. Plany jednak uległy zmianom, postanowiłam bardziej poszaleć. Takim sposobem powstały pyszne, kruchutkie, babeczki z rabarbarowym nadzieniem lub jak kto woli - tarteletki z rabarbarem. Całość zwieńczyła odrobina bitej śmietany.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Mielone orzechy sparzyć gorącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzone już orzechy i alkohol...