Magdalenki cytrynowe

Magdalenki cytrynowe

W końcu udało mi się zdobyć formę do magdalenek i zrealizować jedno z moich noworocznych zadań . Spośród wielu magdalenkowych przepisów na pierwszy ogień poszedł ten od Dorotki (a właściwie od Szellki). Te delikatne, cytrynowe ciasteczka w kształcie muszelek smakują jak skrzyżowanie babki z biszkoptem.  Idealne do porannej kawy !

przepis - Dorotus

 

Zdjęcie - Magdalenki cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Składniki :

  • 3 jajka [osobno białka i żółtka]
  • 100 g drobnego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • skórka otarta z 1 cytryny / pomarańczy

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając cukier. Nadal ubijając dodać żółtka. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę, ostudzone masło i skórkę z cytryny.

Formę do magdalenek posmarować masłem. Napełniać ciastem do 3/4 wysokości foremki. Piec w 200°C przez ok.7 minut (forma na mini-magdalenki), lub ok.12 minut (jeżeli forma jest normalnego rozmiaru)*

* moja forma ma 7-centymetrowe dołki - magdalenki piekłam przez 12 minut.

** z podanych proporcji wyszły mi 24 ciasteczka

 

 

Zdjęcie - Magdalenki cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Zdjęcie - Magdalenki cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów