Magdalenki cytrynowe
W końcu udało mi się zdobyć formę do magdalenek i zrealizować jedno z moich noworocznych zadań . Spośród wielu magdalenkowych przepisów na pierwszy ogień poszedł ten od Dorotki (a właściwie od Szellki). Te delikatne, cytrynowe ciasteczka w kształcie muszelek smakują jak skrzyżowanie babki z biszkoptem. Idealne do porannej kawy !
przepis - Dorotus
Składniki :
- 3 jajka [osobno białka i żółtka]
- 100 g drobnego cukru
- 150 g mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła
- skórka otarta z 1 cytryny / pomarańczy
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając cukier. Nadal ubijając dodać żółtka. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę, ostudzone masło i skórkę z cytryny.
Formę do magdalenek posmarować masłem. Napełniać ciastem do 3/4 wysokości foremki. Piec w 200°C przez ok.7 minut (forma na mini-magdalenki), lub ok.12 minut (jeżeli forma jest normalnego rozmiaru)*
* moja forma ma 7-centymetrowe dołki - magdalenki piekłam przez 12 minut.
** z podanych proporcji wyszły mi 24 ciasteczka