Ptysie z kremem bananowym
Jeśli lubicie ptysie, to cos dla Was ! Lekkie, przepyszne ptysie z kremem bananowym i chmurką bitej smietany, o niezapomnianym smaku.
Łatwe do wykonania, a w karnawale szczególnie polecane, zapraszam.
Składniki na ciasto:
- 250 ml wody
- 50 g masła
- 160 g mąki pszennej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jaj
Składniki na krem:
- 1-2 banany dojrzałe
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 400 ml mleka
- 500 ml smietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125 g cukru pudru
Wykonanie:
- Wodę zagotować z masłem, odstawić z palnika, dodać przesiane mąki z solą i szybko wymieszać.
- Ponownie gotować na małym ogniu przez 2 minuty, ciągle mieszając.
- Przełożyć ciasto do miski i kolejno wbijać po 1 jajku ciągle ubijając, aż powstanie gładka, błyszcząca masa.
- Odstawić do wystudzenia w temp. pokojowej
- Następnie dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
- Za pomocą łyżki lub szprycy formować małe kulki /około 15/, które wyłożyć bezpośrednio na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 25 minut.
- Jeszcze gorąco przekroić na połówki.
- Wstawić ponownie do piekarnika na 4 minuty by dopiec srodki.
- Budyń ugotować w 400 ml mleka wg. przepisu, po czym całkowicie wystudzić.
- Banany obrać i rozgnieść dokładnie widelcem na puree.
- Smietanę ubić na sztywno.
- Do puree bananowego dodać po małych porcjach budyniu, aż do połączenia.
- Następnie dodać cukier puder i połowę ubitej smietany oraz wanilię.
- Wszystko dokładnie ubić.
- Ptysie przełożyć kremem bananowym, na wierzch kremu niewielką ilość pozostałej bitej smietany.
- Posypać cukrem pudrem.
Smacznego ?