Makowe babeczki z marcepanem
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :) serdecznie witam czytelników w 2014. Mam nadzieję że zainteresuje Was mój dzisiejszy przepis. Jeżeli zostały Wam jakieś drobiny maku, resztki migdałów czy marcepanu po świętach, to będą w sam raz do tych babeczek. Babeczki są baaardzo smaczne, umiarkowanie wilgotne, niezbyt puszyste, ale też nie zbite, słodkie w sam raz do kawy :) No i jak zwykle u mnie, bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam :)
Składniki na 9 dużych lub 12 standardowych babeczek:
Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Marcepan zetrzyj na tarce o grubych okach, odstaw.
Do miski wsyp mąkę, mak, proszek do pieczenia, cukier, dodaj starty marcepan i wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt z jajkami. Następnie wlej je do miski z suchymi składnikami, dodaj masło i delikatnie mieszaj aż masa będzie jednolita.
Surowe ciasto przełóż łyżką do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Następnie obsyp płatkami migdałów. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 - 30 minut. Przed wyjęciem nakłuj patyczkiem jeżeli będzie oklejony wilgotnymi kawałkami ciasta wydłuż czas pieczenia o kilka minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw babeczki do przestudzenia w formie w której się piekły. Babeczki są bardzo smaczne zarówno letnie jak i zupełnie przestudzone.
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 9 dużych lub 12 standardowych babeczek:
- 140g mąki
- 3 łyżki maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g marcepanu
- 100g cukru
- 2 jajka
- 100g naturalnego jogurtu
- 150g masła
- migdały w płatkach do obsypania
Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Marcepan zetrzyj na tarce o grubych okach, odstaw.
Do miski wsyp mąkę, mak, proszek do pieczenia, cukier, dodaj starty marcepan i wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt z jajkami. Następnie wlej je do miski z suchymi składnikami, dodaj masło i delikatnie mieszaj aż masa będzie jednolita.
Surowe ciasto przełóż łyżką do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Następnie obsyp płatkami migdałów. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 - 30 minut. Przed wyjęciem nakłuj patyczkiem jeżeli będzie oklejony wilgotnymi kawałkami ciasta wydłuż czas pieczenia o kilka minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw babeczki do przestudzenia w formie w której się piekły. Babeczki są bardzo smaczne zarówno letnie jak i zupełnie przestudzone.
Smacznego :) Wydrukuj przepis