Magdalenki
Eleganckie, maślane ciasteczka, wywodzące się z Francji i słynne muzy Prousta w „W poszukiwaniu straconego czasu”, także wymagają wiele cierpliwości aby osiągnęły idealny wygląd i smak. Przypominają kształt muszelek.
Rumiane, lekko chrupiące z mięciutkim srodkiem o wyjątkowo delikatnym smaku waniliowo-cytrynowym.
Doskonałe na deser do popołudniowej kawy czy herbaty.
Składniki:
- 3 jaja
- 100 g białego cukru
- 30 g jasno brązowego cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- 130 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
- 110 g roztopionego masła
- cukier puder
Wykonanie:
- Jajka ubić z cukrami na jasną, gęstą masę.
- Dodać wanilię i jeszcze przez chwilę ubijać.
- Mąkę z solą, proszkiem przesiać do miski i dodać startą skórkę z cytryny, wymieszać.
- Dodać na trzy razy do ubitej masy i delikatnie wymieszać.
- Masło roztopić /nie gotować/ i lekko przestudzone dolewać cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
- Tak przygotowane ciasto odstawić na 2 godziny do lodówki.
- Przygotować foremki do magdalenek, które należy posmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki usunąć.
- Nakładać 1 łyżkę ciasta do foremek.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 15-17 minut lub do zarumienienia.
- Najlepiej smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem lub polane syropem cytrynowym.
Smacznego ?
na podstawie przepisu: Joy of Baking. com