Magdalenki

Magdalenki

Eleganckie, maślane ciasteczka, wywodzące się z Francji i  słynne muzy Prousta w „W poszukiwaniu straconego czasu”, także wymagają wiele cierpliwości aby osiągnęły idealny wygląd i smak. Przypominają kształt muszelek.

Rumiane, lekko chrupiące z mięciutkim srodkiem o wyjątkowo delikatnym smaku waniliowo-cytrynowym.

Doskonałe na deser do popołudniowej kawy czy herbaty.

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 jaja
  • 100 g białego cukru
  • 30 g jasno brązowego cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 130 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • 110 g roztopionego masła
  • cukier puder

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Jajka ubić z cukrami na jasną, gęstą masę.
  2. Dodać wanilię i jeszcze przez chwilę ubijać.
  3. Mąkę z solą, proszkiem przesiać do miski i dodać startą skórkę z cytryny, wymieszać.
  4. Dodać na trzy razy do ubitej masy i delikatnie wymieszać.
  5. Masło roztopić /nie gotować/ i lekko przestudzone dolewać cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
  6. Tak przygotowane ciasto odstawić na 2 godziny do lodówki.
  7. Przygotować foremki do magdalenek, które należy posmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki usunąć.
  8. Nakładać 1 łyżkę ciasta do foremek.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 15-17 minut lub do zarumienienia.
  10. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem lub polane syropem cytrynowym.

Smacznego ?

na podstawie przepisu: Joy of Baking. com

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów