Gdy pomyślę o ciasteczkach to na myśl od razu przychodzi mi milion pozytywnych skojarzeń. Przyznam jednocześnie, że ciasto jako takie wcale tak zbawiennie nie działa. Te ciastka są tak urocze, że myślę, że nikogo nie trzeba do nich zbyt długo namawiać. A do tego są zdrowe bo zawierają przemycone płatki owsiane, których obecności nikt na pierwszy rzut oka się nie spodziewa. Lubię klasyczne ciasteczka owsiane ale wyglądają zwykle tak zdrowo, że przez to mniej rozpustnie i nie tak beztrosko. I nie ukrywam, że, że fajniej jest móc formować ciasteczka owsiane w serduszka czy gwiazdki.
Z córeczką upiekłyśmy do niej ciasteczka z czekoladą i marchewką. Najpyszniejsze, jak są ciepłe, chrupiące, gdy czekolada rozpływa się w ustach, a cały dom pachnie ciastem.
ciasteczka są całkiem proste do wykonania , zaledwie kilkuskładnikowe i co najważniejsze bardzo smaczne. Można oczywiście formować z ciasta dowolne kształty - rogaliki, rożki, wiatraczki..
Te ciasteczka już mam na blogu, (...) Użyłam wtedy płatków róży oraz hibiskusa. Tym razem dałam same płatki róży (...). Ciasteczka są bardzo pyszne i nie można się od nich oderwać, zje się jedno to chce się więcej. Tak to już jest :).
Przedstawiam Wam cudowne ciasteczka. Szybciutko się robią, są mięciutkie, nie kruszą się a jabłuszka wieńczą "dzieło". Koniecznie musicie je zrobić teraz na jesieni kiedy jabłka są najlepsze i ich wybór największy.
Ciastka dietetyczne, zdrowe - pełne błonnika, witamin i minerałów. Nie są tak wilgotne jak te na musie jabłkowym, ale smakują równie dobrze i równie szybko znikają :)
Ciastka z płatków orkiszowych z dodatkiem karmelu są lekko klejące ale, w tym cały urok :-) w dodatku są bardzo smaczne i aromatyczne. Świetne na przekąskę i sycące ... polecam
Moi synowie zakochali się w nich od pierwszego gryzu. Kruche, chrupiące z dużą dawką kandyzowanej skórki pomarańczowej i płatków czekoladowych urzekły i mnie. (...) Myślę, że wejdą na stałe do kolekcji moich świątecznych wypieków, bo mnie Święta Bożego Narodzenia nie kojarzą się z aromatem przypraw korzennych ale właśnie z zapachem czekolady i pomarańczy.
Kruche ciasteczka w kształcie kulek, przełożone marmoladą i delikatnie usypane makiem. Jego smak jest ledwie zauważalny, więc nie powinien nikomu przeszkadzać, a świąteczna tradycja i tak zostaje zachowana :-)
Te małe prążkowane ciasteczka wyglądające jakby były upieczone w muszli, wypiekane nad Sekwaną tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, swoją wielką sławę zawdzięczają znakomitemu francuskiemu pisarzowi Marcelowi Proustowi, który w powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” nadał im iście magiczną moc opisując doznania jakie wywołał u niego smak zamoczonej w herbacie magdalenki.
Takie pieczenie ciasteczek zawsze wprowadza mnie w świąteczny nastrój - zaczynam powoli czuć Święta. Są pyszne z dodatkiem żurawiny, amaretto i aromatem piernikowym oraz pięknie skórką cytrynową - to lubię.
Te słodkości (...) zachwyciły mnie nie od pierwszego wejrzenia (choć są urocze), ale od chwili kiedy wyczytałam, że w składzie znajdują się... Zmielone suszone morele! No tego to się w ciasteczkach nie spodziewałam... Musiałam wypróbować ten patent. I cóż - okazał się świetny! Ciacha wyszły chrupiące, migdałowe, ze słodkim posmakiem moreli w tle.