Przekładane ciasteczka makowe

Przekładane ciasteczka makowe


Mak... Te drobniutkie, niebieskie ziarenka cieszą się wyjątkową popularnością w okresie bożonarodzeniowym. I nic w tym dziwnego, bo, czy wyobrażacie sobie świąteczne wypieki bez makowców i innych makowych ciast, a Wigilię bez kutii ? Ja nie, chociaż są tacy, którzy z makiem się nie lubią, ale i dla nich mam pewną propozycję... Kruche ciasteczka w kształcie kulek, przełożone marmoladą i delikatnie usypane makiem. Jego smak jest ledwie zauważalny, więc nie powinien nikomu przeszkadzać, a świąteczna tradycja i tak zostaje zachowana :-)

Składniki:
- 600 g mąki
- 180 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 150 g smalcu
- 250 g cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier waniliowy
- szczypta soli

Poza tym:
- mak do obtaczania
- marmolada do przełożenia

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym i solą. Dodać pokrojony na małe kawałeczki tłuszcz i wszystko razem posiekać. Na koniec dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek (tak, jak na "kopytka"), odcinać małe kawałeczki ciasta i formować w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego (należy starać się nie podsypywać ciasta mąką, żeby potem mak dobrze przykleił się). Każdą kulkę obtoczyć w maku i układać na natłuszczonej blasze. Piec w temperaturze 200 st.C przez około 10 minut z termoobiegiem lub nieco dłużej bez termoobiegu (aż ciasteczka zaczną lekko się rumienić). W międzyczasie przygotować drugą blachę ciastek, a potem trzecią i czwartą. Z termoobiegiem można piec dwie blachy jednocześnie.
Upieczone ciasteczka składać po dwa, przekładając je marmoladą.

Z podanej porcji wychodzi ok. 80 ciasteczek.


To pierwszy z moich przepisów, które znalazły się w "Świątecznej książce kulinarnej".

Kategorie przepisów