GNIAZDKA

Coś dla wielbicieli ciasta ptysiowego , tym razem w wersji smażonej.

Zdjęcie - GNIAZDKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 25 dag mąki
- 10 dag masła lub margaryny
- 1/2 l wody
- 6 jajek
- szczypta soli

Na lukier:
- 1 szkl cukru pudru
- trochę gorącej wody
- kilka kropli olejku rumowego

Wodę zagotować z tłuszczem i solą , wsypać przesianą mąkę i mieszać do momentu , kiedy ciasto zrobi się gładkie i lśniące. Zestawić z ognia , lekko przestudzić i ucierać dodając po jednym jajku , odstawić na pół godziny. Wyciskać szprycką kółeczka na natłuszczony pergamin (tyle , ile zmieści się na raz do rondla , w którym będą smażone), a potem przenieść wraz z pergaminem na rozgrzany olej , odwracając papierem do góry. Chwilę poczekać , aż kółeczka oderwą się od pergaminu (należy go wtedy usunąć i wykorzystać do kolejnej porcji gniazdek). Smażyć po ok. 4 min. z każdej strony.
Utrzeć razem składniki lukru , a następnie maczać w nim usmażone gniazdka , tą stroną , która będzie "do góry".

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka kruche- przepis podstawowy
3

Ciasteczka kruche- przepis pod…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami

Kruche babeczki z kremem pâtis…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasteczka miodowe

Ciasteczka miodowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Herbatniki z mąki gryczanej

Herbatniki z mąki gryczanej

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Ptysiowe słomki
1

Ptysiowe słomki

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie