Ciasto, jak pękata beczka, napchane po brzegi jabłkami duszonymi w maśle, pieczone w okrągłej ceramicznej formie z falbanką. Dzięki temu kształtowi, pie różni się od szarlotki na ciepło z lodami - tak popularnej w naszych kawiarniach (...), która najczęściej jest w kształcie kwadratów. Apple pie zrobił na nas bardzo dobre wrażenie, choć to oklepane stwierdzenie, ciasto było po prostu pyszne!
Przez długi czas sądziłam, że jest to deser trudny do wykonania. Zupełnie niepotrzebnie. Ciasto zagniata się podobnie jak na pierogi (i podobnie jak ono nie zawiera cukru), a pokroić jabłka każdy potrafi ;) Minimalnych trudności nastręcza zwijanie rolady, ale robiąc to ostrożnie i bez pośpiechu, nic nie ma prawa się nie udać.
Prosta babka cytrynowa ze starego zeszytu mojej mamy, za każdym razem jest niezawodna. Lubię te stare przepisy, wielokrotnie testowane przez mamy i babki, są dużo bardziej przewidywalne, niż przepisy z drogich książek kucharskich
Tort składa się z czekoladowego ciasta i bezowych blatów przełożonych lemon curd, czyli kremem cytrynowym. Całość została obłożona bitą śmietaną. Tort jest obłędnie pyszny – czekolada, słodka beza i kwaskowata masa doskonale razem współgrają.
Fale dunaju. Pyszne, duże ciasto będące w stanie nakarmić sporą grupę biesiadników. Poza sezonem na świeże wiśnie można korzystać z mrożonych lub z wiśni z kompotu.
Jeden z tych serników, które można jeść bez końca. Cudownie aromatyczny, masa serowa bajeczna, ani za ciężka ani za zwięzła, rozpływająca się w ustach. Na serze ułożona korona z mieszaniny jabłek i słodkiego mango,a zwieńczona chrupiącą kruszonką.
Najpyszniejszy tort marchewkowy. Moi domownicy byli nim zachwyceni! Ten tort na bazie tradycyjnego ciasta marchewkowego jest obłożony grubą warstwą posiekanych orzechów włoskich i przełożony dwa razy masą z białej czekolady i serka. Jest to najlepsza masa do tego ciasta. Jest odpowiednio gęsta, nie spływa z ciasta i nie podchodzi wodą. To dzięki czekoladzie i masłu, które zestalają krem.
Jabłka wszystkim kojarzą się z szarlotkami i jabłecznikami, ale tym razem miałam troszeczkę inny pomysł. Ciasto przekładane z cyklu „czym chata bogata”. Warstw jest cztery: biszkoptowa, jabłkowa, budyniowa i kokosowa. Ciasto pomimo wielu warstw wykonuje się dosyć szybko i bez trudności.