Ciasto z ananasem i galaretką
Plotka ta ma tak długą brodę, że zaczyna powoli już siwiec i zapomniała niestety, że problem dotyczy tylko i wyłącznie surowego ananasa. Faktem jest, że zaburza on tężenie galaretki, ale wystarczy obgotować owoce i problem przestaje spędzać nam sen z powiek. A galaretki tężeją bez problemów. Tak też zrobiłam i tym razem. Ugotowałam kawałki ananasa w syropie, także po to, by owoce w cieście były smaczniejsze. Natomiast produkt uboczny w postaci syropu, posłużył do nasączenia ciasta przed nałożeniem kremu.
To proste ciasto z ananasem miało uświetnić nasz noworoczny relaks, więc udekorowałam je połyskującą galaretką, przypominającą maleńkie klejnociki. Czyż nie wyglądają jak małe diamenty? Jeśli wolicie, możecie oczywiście zalać siekane ananasy tężejącą galaretką w klasyczny sposób, ale ten wydaje mi się dużo ciekawszy. Jest idealnie imprezowy!
A co ze smakiem? Ciasto najeżone kawałkami ananasa – wilgotne od ananasowego ponczu, krem śmietankowy i orzeźwiająca galaretka. Czy można oczekiwać czegoś więcej od domowego ciasta? Chyba nie.
Wydrukuj przepis Ciasto z ananasem i galaretką Przygotuj ciasto dzień wcześniej, by dobrze nasiąknęło syropem. W karnawałowej wersji dla dorosłych, dodaj do ponczu kieliszek rumu. Dania Wypieki Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 30 minut Czas oczekiwania 1,5 godziny Porcje porcji Składniki ciasto- 500 gram świeżego ananasa po obraniu
- 250 gram cukru
- 300 ml wody
- 3 szt jajka
- 275 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 350 ml śmietanki kremówki 30-36%
- 250 g mascarpone w temp. pokojowej
- 15 g cukru pudru
- 1 szt przezroczysta galaretka owocowa najlepiej ananasowa lub pina colada
- 1 szt cytryna
- 500 gram świeżego ananasa po obraniu
- 250 gram cukru
- 300 ml wody
- 3 szt jajka
- 275 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 350 ml śmietanki kremówki 30-36%
- 250 g mascarpone w temp. pokojowej
- 15 g cukru pudru
- 1 szt przezroczysta galaretka owocowa najlepiej ananasowa lub pina colada
- 1 szt cytryna
- Ananasa obierz i pokrój na cząstki. W niewielkim garnku zagotuj 300ml wody z połową cukru. Do gotującego się syropu wrzuć cząstki ananasa i dodaj sok z 1/2 cytryny. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie ostudź. Wystudzone owoce odcedź z syropu (płyn zachowaj na później) i drobno posiekaj. Odłóż 2-3 łyżki owoców na później, pozostałe przełóż do dużej miski.
- Przezroczystą galaretkę rozpuść w nieco mniejszej ilości gorącej wody niż wskazuje producent (jeśli zaleca użyć 500ml wody - użyj 400ml). Przelej do płaskiego naczynia i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg 160°C)
- Do posiekanego ananasa dodaj pozostały cukier, rozmącone jajka, sól, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj łopatką. Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem, o wymiarach 30cmx20cm i wyrównaj. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 20 minut lub na złoty kolor. Ostudź na kratce.
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. W drugim naczyniu utrzyj serek mascarpone. Połącz z kremówką i dokładnie wymieszaj.
- Wystudzone ciasto ponakłuwaj wykałaczką i nasącz syropem pozostałym po gotowaniu ananasa z dodatkiem soku z 1/2 cytryny. Gdy się wchłonie, rozsmaruj krem. Na wierzchu rozsyp poszarpaną za pomocą widelca galaretkę oraz odłożoną wcześniej porcję posiekanego ananasa.