Biszkopt dwukolorowy

Biszkopt dwukolorowy
Kolejny zawieruszony przepis..na biszkopt dwukolorowy...muszę poszperać i znaleźć jeszcze zdjęcia z dalszego "działania " z tym ciastem..było przekładane jakąś masą .. Zdjęcie - Biszkopt dwukolorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 4 jajka
  • ½ szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl.mąki ziemniaczanej
  • ¾ szkl. cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao.Gotowe ciasto przełożyć do foremki w dowolny sposób- u mnie było wykładane na przemian białe i kakaowe , a następnie wykałaczką zrobiłam jeszcze dodatkowo takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
Zdjęcie - Biszkopt dwukolorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Biszkopt dwukolorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Biszkopt dwukolorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Biszkopt dwukolorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów