Ciasto migdałowe bez mąki
Ojczyzną ciast na bazie migdałów są kraje arabskie, z czasem migdałowe wypieki pojawiły się na południu Europy, w Hiszpanii i Włoszech. Mąka migdałowa jest bardzo plastyczna i w wypiekach świetnie zastępuje mąkę pszenną, a przy tym jest bez wątpienia dużo zdrowsza. Ciasta na bazie migdałów są bardzo sycące i pożywne, mały kawałek ciasta, z kubkiem mleka zastąpi porządne śniadanie. Na pewno nie jest to ciasto dla tych, którzy lubią lekkie i puszyste wypieki. Piekłam na gotowych mielonych migdałach. Do dekoracji użyłam lukru z białka i cukru pudru. Polecam dla tych, którzy są ciekawi nowych smaków :-)
Składniki
- 300 g mielonych migdałów ( użyłam gotowych zmielonych migdałów )
- 6 jaj ( osobno żółtka i białka )
- 150 g roztopionego i przestudzonego masła
- 120 g cukru trzcinowego ( użyłam nierafinowanego ciemnego cukru muscovado )
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- spora szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- szklanka cukru pudru
- białko z małego jajka
- 1/2 łyżeczki aromatu lub soku z cytryny