Ciasto migdałowe bez mąki

Ojczyzną ciast na bazie migdałów są kraje arabskie, z czasem migdałowe wypieki pojawiły się na południu Europy, w Hiszpanii i Włoszech. Mąka migdałowa jest bardzo plastyczna i w wypiekach świetnie zastępuje mąkę pszenną, a przy tym jest bez wątpienia dużo zdrowsza. Ciasta na bazie migdałów są bardzo sycące i pożywne, mały kawałek ciasta, z kubkiem mleka zastąpi porządne śniadanie. Na pewno nie jest to ciasto dla tych, którzy lubią lekkie i puszyste wypieki. Piekłam na gotowych mielonych migdałach. Do dekoracji użyłam lukru z białka i cukru pudru. Polecam dla tych, którzy są ciekawi nowych smaków  :-)

Zdjęcie - Ciasto migdałowe bez mąki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 300 g mielonych migdałów ( użyłam gotowych zmielonych migdałów )
  • 6 jaj ( osobno żółtka i białka )
  • 150 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 120 g cukru trzcinowego ( użyłam nierafinowanego ciemnego cukru muscovado )
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • spora szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Lukier
  • szklanka cukru pudru
  • białko z małego jajka
  • 1/2 łyżeczki aromatu lub soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam. Żółtka ubijam z cukrem na puszysty krem, dodaję przestudzone masło, migdały, proszek do pieczenia i cynamon, całość delikatnie mieszam. Na koniec dodaję pianę i mieszam, tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm, wykładam papierem do pieczenia, ciasto przekładam do foremki. Daję do nagrzanego piekarnika, piekę ok. 35-40 min. w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Gotowe ciasto studzę na kratce.  Białko z czystego i sparzonego jajka, ubijam na pianę i stopniowo dodaję cukier puder. Kiedy lukier będzie miał odpowiednią gęstość, dodaję parę kropel aromatu, lub soku z cytryny. Lukier przekładam do rękawa i w dowolny sposób dekoruję ciasto. Taki lukier jest sztywny i ma bielszy odcień, świetnie dekoruje świąteczne wypieki :-)

Zdjęcie - Ciasto migdałowe bez mąki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto migdałowe bez mąki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto orzechowo-czekoladowe

Ciasto orzechowo-czekoladowe

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Placek amerykański
3

Placek amerykański

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Keks świąteczny
6

Keks świąteczny

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Christmas Cake
3

Christmas Cake

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Sernik gotowany na biszkopcie
1

Sernik gotowany na biszkopcie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik bananowy z masą kajmakową i orzechami
3

Sernik bananowy z masą kajmako…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowa gwiazda z makiem
1

Drożdżowa gwiazda z makiem

food² food²
Food Square

Sernik z palonym masłem
1

Sernik z palonym masłem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasteczka korzenne
1

Ciasteczka korzenne

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ucierany makowiec
1

Ucierany makowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Brioszka z czekoladą
1

Brioszka z czekoladą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto korzenne Speculoos
2

Ciasto korzenne Speculoos

ilovebake ilovebake
I Love Bake