Zrekonstruowana wersja popularnego deseru spod hasła 'deser bez pieczenia'. Mega szybki w przygotowaniu - aż 5 minut (w porywach do 10, jeśli śmietana się wolno ubija), choć oczywiście i tak jeszcze szybciej znika.
Na niedzielny podwieczorek fajnie jest przekąsić coś słodkiego. Jak nie przygotowaliśmy jakiegoś ciasta możemy posiłkować się ekspresowym w wykonaniu fondantem, nazywanym inaczej lava cake.
Babeczka idealna na powitanie wiosny, jednak bez wzgledu na czas i pogodę, na pewno poprawi humor każdemu - kolory potrafią zdzialać cuda. Przepis zawiera likier cytrynowy "Limoncello" ktory nadaje ciastu bardziej wyrazisty, cytrynowy smak, poza tym babka jest dardzo wilgotna, a jednoczesnie delikatna i lekka.
Prosty i smaczny pomysł, na sprawienie sobie małej przyjemności, bez zbędnych wyrzutów sumienia:) Znakomite, kruche ciasteczka, pełne zdrowych, suszonych owoców, cudownie pachnące pomarańczami, to z pewnością zdrowsza alternatywa, dla wszelkich kupnych słodkości. Polecam, nawet moje dzieci je pokochały;)
Ogon bobra to typowy kanadyjski przysmak, sprzedawany na ulicach tak, jak u nas gofry. Zrobiony jest z ciasta drożdżowego i ma podłużny kształt, przypominający ogon bobra – stąd oczywiście nazwa. Pierwszy raz o ogonie bobra usłyszałam ładnych parę lat temu , od przyjaciółki, która
Zebra zebra zebra …. o jaką zebrę chodzi? Ano o ciasto! Pyszne , łatwe i niesamowicie szybkie , które po rozkrojeniu zaskakuje swoim wyglądem przypominającym właśnie zebrę w paseczki!
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Mascarpone mieszamy z rozpuszczą, ostudzoną żelatyną. Obie masy mieszamy bardzo delikatnie i rozsmarowujemy na rozłożonej roladzie. Na masie układamy banany i zwijamy ponownie roladę...
Szybkie, łatwe i smaczne ciasto, które swym wyglądem ma przypominać...jajko sadzone :) I o dziwo, naprawdę tak jest :) Efekt byłby jeszcze lepszy, gdyby zamiast kwadratów wycinać z ciasta kółka, a zamiast brzoskwiń, użyć moreli, które są mniejsze i może nieco bardziej pasowałyby jako imitacja żółtka. Nie czepiajmy się jednak szczegółów, bo ciasto i tak jest świetne :)