Banoffee pie w szklankach
Albo w lampkach do wina. Zrekonstruowana wersja popularnego deseru spod hasła 'deser bez pieczenia'. Mega szybki w przygotowaniu - aż 5 minut (w porywach do 10, jeśli śmietana się wolno ubija), choć oczywiście i tak jeszcze szybciej znika. Na szczęście na pytanio-prośbę "masz więcej?" można szybko interweniować.
Macie ochotę na przyjemne zasłodzenie? Wypróbujcie ten deser!
Składniki: luźne proporcje na 4 porcje
- herbatniki (ok. 15 sztuk)
- dwa banany
- 2 łyżki masy krówkowej/kajmakowej
- kubek śmietany kremówki
- kilka kostek czekolady do starcia
Przygotowanie: Kremówkę ubić. Do szklanek wkładać kolejno: pokruszone herbatniki, plastry bananów, po dwie łyżeczki masy kajmakowej, śmietanę. Na koniec zetrzeć czekoladę. Tyle! Smacznego :)
*Jeśli masa kajmakowa jest gęsta, należy podgrzać ją w garnuszku z odrobiną mleka.
Jak w tytule postu, deser przygotowany w ramach marcowego wyzwania, którym tematem były desery bez pieczenia. Zapraszam na słodkości pozostałych uczestników zabawy.
W marcowym wyzwaniu udział wzięli:
ORGANIZATORKI :
PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.com
MARTA www.magicznezyciemarty.pl
ZAPROSZONE BLOGERKI I BLOGERZY :
MONIKA www.papryczkaa.blogspot.com
MAGDA www.only-my-simple-kitchen.blogspot.com
GOSIA www.daylicooking.pl
IWONA www.izioni-smaki.blogspot.com
EWA www.ewakuchennie.blogspot.com
JUSTYNA www.tysiagotuje.pl
MARZENA www.zaciszekuchenne.blogspot.com
BEATA www.staregary.blogspot.com
PATRYK I ADA www.cookpl.blogspot.com
JUSTYNA www.mamaipomocnicy.blogspot.com
AGATA www.myszkagotuje.blogspot.com
MAŁGORZATA www.codojedzenia.pl no i ja, Kaś :)