Przepis ten zalicza się do grona moich faworytów. Mam go od bardzo dawna i często do niego powracam. Ciasto jest proste (wbrew pozorom) w wykonaniu , ładnie wygląda i , co najważniejsze , bardzo smaczne :-)
Bardzo lubię marcepan i od dawna marzyło mi się ciasto z jego dodatkiem. Niestety nigdzie nie mogłam go dostać :( W sklepach bywają tylko marcepanowe batoniki oblane czekoladą, a zwykłego marcepana ze świecą szukać. Jest na allegro - ale jakoś nie mogłam się zebrać, żeby go zamówić. Niedawno odwiedziłam sklep "Kuchnie świata" i ogromnie się ucieszyłam, kiedy na półce zobaczyłam paczuszkę złotego marcepana - oczywiście go kupiłam i postanowiłam upiec coś dobrego z jego dodatkiem.
Pewnie wszyscy znają popularne ciasto jakim jest 3 bit. Jest to faktycznie pyszne ciacho i tych, którzy jeszcze go nie robili zachęcam bo naprawdę warto. Ja dzisiaj przedstawiam swoją wersję, która różni się tym, że zamiast masy budyniowej dałam masę z mleka w proszku. Dzięki temu ciasto bardziej przypomina batonika, któremu zawdzięcza nazwę.
Mocno kokosowy, niesamowicie śmietankowy i z bardzo chrupiącą kruszonką... sernik bez sera. Nikt nie chciał uwierzyć, że jest zrobiony tylko ze śmietany, bez ani odrobiny twarogu...
To już ostatnie z moich dań świątecznych, które musiało trochę poczekać na swoją kolejkę na blogu. Czego też nie ma w tym cieście! Jest i czekolada, i marcepan, orzechy i śliwki. Smakuje dobrze, choć jak dla mnie, mogłoby być odrobinę bardziej wilgotne.
Na określenie tego ciasta nasuwa się tylko jedno: bogactwo smaków bo przecież jest tu wszystko: orzechy, skórka pomarańczowa, przyprawa piernikowa, marcepan i powidła. Wszyscy miłośnicy bożonarodzeniowych smaków będą usatysfakcjonowani.
Na święta piekę najczęściej sprawdzone ciasta, ale są też i takie, które debiutują na moim stole w świąteczny czas. Tak jak ta krajanka. Czekała na swój moment dość długo, ale się doczekała.:)
Szarlotka wyjątkowa. Z korzennym spodem, chrupiącymi orzechami, grubą wartswą cynamonowych jabłek i kruchą posypką z wierzchu. Tak aromatyczna, że nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Wyłącznie na mące pełnoziarnistej. Słodzona miodem i cukrem trzcinowym. Z mocno ograniczą ilością masła w składzie. Zdecydowanie zdrowsza od tradycyjnych, a równie smaczna. Może smaczniejsza?
Delikatne ciasto z jabłkami wilgotne i dosłownie rozpływa się w utach każdego kto je spróbuje :-) - jest doskonałe. Z wyrazistym smakiem chałwy i dodatkiem migdałów . Spróbujcie bo naprawdę warto
Przekopałam cały internet, za jakąś nową inspiracją i nie znalazłam nic, co by mnie usatysfakcjonowało w stu procentach. Wchodząc do kuchni, postanowiłam improwizować;) Piekłam na czuja. Takim sposobem powstała moja, inna wersja ciasta marchewkowego. Moim nieskromnym zdaniem - najlepsza jaką do tej pory jadłam
Albo bananowy jabłecznik. Ciasto po brzegi wypełnione jabłkami. Wilgotne, dość ciężkie, ale nie zakalcowate - ładnie wyrosło mimo przytłaczającej (w mocno pozytywnym sensie) ilości owoców. Składnikiem, który "robi różnicę" i nadaje całości charakteru jest imbir kandyzowany - moje nowe smakowe uzależnienie.