Czekoladowo-jabłkowe z chałwą i migdałami
Delikatne ciasto z jabłkami wilgotne i dosłownie rozpływa się w utach każdego kto je spróbuje :-) - jest doskonałe. Z wyrazistym smakiem chałwy i dodatkiem migdałów . Spróbujcie bo naprawdę warto , polecam
- 4 jajka (250g w skorupkach) żółtka i białka oddzielnie
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 200 g chałwy waniliowo-kakaowej
- ok 700 g jabłek
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny - odstawić.
W misce najpierw wymieszać mokre składniki , kolejno przekładać żółtka,maślankę,olej, miód i otartą skórkę z cytryny - wymieszać do połączenia składników. W drugiej misce wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. dodać do mokrych składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Ubite białka delikatnie wymieszać z masą, odlać 1/4 ciasta i wymieszać z kakao. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylewać białą masę co jakiś czas dodawać kakaowej aż do wyczerpania. Następnie wciskać w ciasto wcześniej przygotowane jabłka , posypać kawałkami chałwy oraz płatkami migdałów i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 60 minut do tzw suchego patyczka - wystudzić w uchylonym piekarniku.
Smacznego
Wydrukuj przepis