Czekoladowo-jabłkowe z chałwą i migdałami

Czekoladowo-jabłkowe z chałwą i migdałami

Zdjęcie - Czekoladowo-jabłkowe z chałwą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatne ciasto z jabłkami wilgotne i dosłownie rozpływa się w utach każdego kto je spróbuje :-) - jest doskonałe. Z wyrazistym smakiem chałwy i dodatkiem migdałów . Spróbujcie bo naprawdę warto , polecam 

  • 4 jajka (250g w skorupkach) żółtka i białka oddzielnie
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g chałwy waniliowo-kakaowej
  • ok 700 g jabłek 

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i  pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny - odstawić. 

W misce najpierw wymieszać mokre składniki , kolejno przekładać żółtka,maślankę,olej,  miód i otartą skórkę z cytryny - wymieszać do połączenia składników. W drugiej misce wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. dodać do mokrych składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Ubite białka delikatnie wymieszać z masą, odlać 1/4 ciasta i wymieszać z kakao. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylewać białą masę co jakiś czas dodawać kakaowej aż do wyczerpania. Następnie wciskać w ciasto wcześniej przygotowane jabłka , posypać kawałkami chałwy oraz płatkami migdałów i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 60 minut do tzw suchego patyczka - wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Smacznego 

Wydrukuj przepis 

Zdjęcie - Czekoladowo-jabłkowe z chałwą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Czekoladowo-jabłkowe z chałwą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Czekoladowo-jabłkowe z chałwą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów