Dzisiejszy przepis był bardzo eksperymentalny. Jagodzianki bez jajek, mleka i masła. Ktoś by powiedział: jak to możliwe!? Na pewno nie wyszły.A wręcz odwrotnie! :-)
Chociaż pogoda w te wakacje nie rozpieszcza to trzeba się cieszyć tym czym mamy, czyli sezonowymi produktami! Odwiedzając stragany zmierzam ostatnio często w kierunku malin, dlatego postanowiłam je wykorzystać w kolejnym wypieku. Pojawiły się razem z twarogiem jako nadzienie odrywanego, zakręconego chlebka.
Korzystając z dobrodziejstw ogródka Babci, który obfituje we wszelkie plony postanowiłam podzielić się przepisem na proste, tradycyjne, letnie ciasto drożdżowe z rabarbarem. Oczywiście możecie użyć innych owoców np. moreli, jabłek czy śliwek w zależności od pory roku.
Dziś mam dla Was przepis na pyszną karpatkę z borówkami. Jakoś tak mi się zachciało mimo gorąca, bardzo lubię ją robić i jeść też he he. Tym razem wypróbowałam przepis Ewy Wachowicz. Karpatka wyszła pyszna, polecam Wam zrobienie, bo warto.
Są to alternetywne drożdżówki dla wegan. Pyszne, puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Na nadzienie składają się: dżem truskawkowy, brzoskwinie, gruszki i śliwki. Nieodzowny dodatek to lukier.
Polecam Wam zrobienie, bo nie są trudne, a efekt jak widać :-) W oryginalnym przepisie zamiast powidła śliwkowego jest dżem porzeczkowy, ja nie miałam i zamieniłam na powidło.
Witajcie moi mili, miałam małą przerwę w blogowaniu ale już do Was wracam i zapraszam na pyszny, a do tego bardzo prosty i szybki w przygotowaniu sernik ze śliwkami.
Szybkie ciasto migdałowe ze śliwkami, puszyste i aromatyczne.To mój ulubiony wrześniowy placek taki ” na szybko”. Jego smak przenosi mnie w czasy dzieciństwa.
Jeśli powiem, że tą babkę zrobisz w zasadzie z zamkniętymi oczami- wystarczy wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać, jest świeża przez dobry tydzień, a do tego obłędnie pachnie cytryną, to nie będę musiała nikogo długo namawiać do jej upieczenia, prawda?!
Mam ciasta, do których wracam od lat i które chyba nigdy mi się nie znudzą i do takich pozycji zdecydowanie zalicza się drożdżowe! W każdej konfiguracji, ze świeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki czy placek.
Ciasteczek wychodzi dużo, (ja wykrawałam szklanką o średnicy 6,5 cm) bo około 50 sztuk, robi się je bardzo łatwo, tylko wadą jest to, że za szybko znikają.
Sernik wyszedł lekki, delikatny i puszysty. Smakuje kawą i alkoholem; to zdecydowanie deser tylko dla dorosłych. Połączenie jest boskie; nie można mu się oprzeć.