Sernik z brzoskwiniami i bezą

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio miałam dosyć sporą przerwę od wypieków, ze względu na remont kuchni i salonu - ale już jestem po... i wracam :) Najbardziej tęskniłam za jakimś pysznym sernikiem - już mi się ostatnio śnił po nocach :) Więc nie mam wyboru, pierwszym ciastem po takiej przerwie musi być sernik!
Zdecydowałam się na sernik na tradycyjnym kruchym cieście z dodatkiem soczystych brzoskwiń i delikatnej bezy.

Składniki na kruchy spód:
  • 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła (schłodzonego) lub margaryny Kasi
  • 3 żółtka
Masa serowa:
  • 500 g mielonego białego sera
  • 125 g masła (miękkiego)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 1 całe jajko
Beza:
  • 3 białka
  • 1/3 szklanki cukru pudru (do bezy)
Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń w syropie (400 g)
  • cukier puder do posypania

Zagnieść kruche ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Rozcierać masło z mąką palcami aż powstaną bardzo drobne okruszki ciasta, można też siekać składniki nożem na stolnicy. Dodać 3 żółtka. Zagnieść wszystkie składniki razem. Połączyć je dłonią w jednolitą kulę. Ciasto podzielić na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część ciasta wstawić do lodówki. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować, wylepić spód i podziurkować go widelcem (fot.1) i również wstawić do lodówki.
Brzoskwinie wyjąć z puszki i dobrze odcedzić z syropu. Każdą połówkę pokroić na 4-6 części.
Ser włożyć do miski, dodać miękkie, rozdrobnione masło i połączyć zwykłym mikserem na jednolitą masę, dodać cukier oraz budyń i zmiksować razem. Dodać jajko i znów krótko zmiksować. W czystej misce ubić pozostałe ze spodu 3 białka na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając dodawać po łyżce cukier puder. Ubijać jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra i dół bez termoobiegu).
Na spód ciasta wyłożyć masę serową (fot.2). Następnie wyłożyć pokrojone brzoskwinie (fot.3) i przykryć ubitymi białkami (fot.4). Na wierzch zetrzeć na tarce, drugą połowę ciasta (fot.5). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor, przez około 40 minut. Posypać cukrem pudrem.
Źródło: kwestiasmaku.com
Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Sernik dyniowy z ricotty i mascarpone
1

Sernik dyniowy z ricotty i mas…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Sernik dyniowy z polewą z solonego karmelu
1

Sernik dyniowy z polewą z solo…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sernik na zimno z kruszonką i śliwkami

Sernik na zimno z kruszonką i…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Sernik kokosowy
1

Sernik kokosowy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kawa z whisky. Sernik
1

Kawa z whisky. Sernik

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Słodko-słony sernik z sera Roquefort i miodu z orzechami włoskimi i gruszką
1

Słodko-słony sernik z sera Roq…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Ciasto pyszny Michałek
1

Ciasto pyszny Michałek

Beti Beti
kruche babeczki

Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jesienna tarta dyniowa

Jesienna tarta dyniowa

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Tort bezowy dacquise (Dakłas)
1

Tort bezowy dacquise (Dakłas)

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

 Żółciutka tarta z kurkami
1

Żółciutka tarta z kurkami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Śniadaniowa sałatka ogórkowo - jajeczna
2

Śniadaniowa sałatka ogórkowo -…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu