Kostka alpejska

Kostka alpejska
Zdjęcie - Kostka alpejska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jedno, co na pewno trzeba powiedzieć o tym cieście, to to, że jest jednym z najsłodszych ciast jakie jadłam. Połączenie bezy, kajmaku i bitej śmietany - robi swoje :) Ale, dla wszystkich tych, którzy lubią mocne słodkości, będzie ciastem idealnym. Generalnie jest pyszne! Miękkie, wilgotne, słodkie z nutą zakwaszonych powideł śliwkowych i ajerkoniaku, zwieńczone delikatną bitą śmietaną.

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 90 g mąki
  • 35 g kakao
Do nasączenia:
  • 1/3 szklanki zaparzonej czarnej herbaty z dodatkiem łyżeczki cukru
Do posmarowania:
  • 2/3 słoiczka powideł śliwkowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
Krem:
  • 250 g masła
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • 4 łyżki ajerkoniaku
  • 250 g gotowej białej bezy lub małych bezików
Bita śmietana:
  • 800 g zimnej śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
Na wierzch:
  • 70 g startej gorzkiej czekolady
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać razem i przesiać do miski. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W misie miksera umieścić białka. Rozpocząć ubijanie. Ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ponownie ubić. Wyłączyć mikser. Dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać szpatułką.
Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 20 - 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat. Ostudzić.
Po wystudzeniu, skropić ciasto dobrze wystudzoną herbatą (nie trzeba zużyć całości), a następnie posmarować powidłami wymieszanymi z sokiem cytrynowym (fot.1).
250 g masła ubijać mikserem przez około 8 minut. W trakcie ucierania dodawać ajerkoniak. Gdy masło będzie już ubite, dodawać po łyżce masę kajmakową, cały czas ubijając. Gotową masę wymieszać z pokruszoną bezą (fot.2) i wyłożyć na biszkopt, na warstwę dżemu. Dokładnie wyrównać powierzchnię (fot.3).
1 łyżkę żelatyny zalewać łyżką zimnej wody. Kiedy napęcznieje dolać 50 ml wrzątku i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na sztywno. Dodać 2 - 3 łyżki śmietany do żelatyny i wymieszać, dodać do pozostałej śmietany i zmiksować. Wyłożyć na krem z bezą i wyrównać powierzchnię (fot.4). Na wierzch zetrzeć czekoladę i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Zdjęcie - Kostka alpejska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kostka alpejska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kostka alpejska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kostka alpejska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Kategorie przepisów