Rogaliki z powidłem i orzechami

Rogaliki z powidłem i orzechami

Zdjęcie - Rogaliki z powidłem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Witajcie :-) Już piętek i kolejny weekend :-) Znowu tydzień zleciał szybciutko. Ja mam dla Was dzisiaj przepis na pyszne rogaliki z powidłem śliwkowym i orzechami. Rogaliki super, bardzo kruche, znikają szybciutko :-) Przepis znalazłam w książce "Opowiadania drewnianego stołu" Moniki Waleckiej. Polecam Wam zrobienie, bo nie są trudne, a efekt jak widać :-) W oryginalnym przepisie zamiast powidła śliwkowego jest dżem porzeczkowy, ja nie miałam i zamieniłam na powidło. Miłego piątku wszystkim życzę :-)

Składniki ciasto na 36 sztuk:

  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 150 g serka śmietankowego
  • 75 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 430 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli


Nadzienie:

  • powidła śliwkowe lub inne (około 0,5 szklanki)
  • 0,25 szklanki orzechów włoskich (ja dałam połowę szklanki)
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 0,5 łyżeczki cynamonu


Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania


1. Masło ucieramy mikserem z serkiem śmietankowym i śmietaną co najmniej 2 minuty. Kiedy dobrze się połączą, dodajemy cukier, esencję waniliową i sól. Miksujemy. Następnie wsypujemy połowę mąki i ponownie ucieramy, aż składniki się połączą, wtedy wsypujemy pozostałą mąkę, Ucieramy chwilę.
2. Masę wykładamy na blat lekko posypany mąką. Umoczonymi rękami szybko i lekko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części, formujemy dysk. Każdą porcję owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
3. W tym czasie możemy przygotować sobie nadzienie. Orzechy siekamy, mieszamy je z cukrem, cynamonem i kakao, odstawiamy.
4. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki Każdą porcje musimy rozwałkować na lekko umączonym blacie na okrąg o średnicy 30 cm. Ja ciasto podzieliłam na ćwiartki i każdą z nich na 3 części. Najpierw nakładałam powidło, rozsmarowałam, zostawiając trochę suchego ciasta po bokach, następnie posypywałam mieszanką orzechów, cynamonu i kakao. Zwijałam rogaliki i przekładałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Rogaliki pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Rogaliki z powidłem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rogaliki z powidłem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rogaliki z powidłem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rogaliki z powidłem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rogaliki z powidłem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów