To klasyczny przykład, jak wyczarować „coś z niczego”. W dodatku to coś jest naprawdę bardzo smaczne i z pewnością będę je od czasu do czasu przygotowywać :)
Święta coraz bliżej, więc chyba juź najwyższa pora, abym sama zaproponowała parę wielkanocnych potraw (...). Pierwsza z nich to jajka faszerowane wędzonym łososiem. Łatwa do zrobienia i efektowna przekąska zarówno na śniadanie, jak i kolację :)
Przepisów miałam sporo, ale w końcu poddałam się swojemu doświadczeniu i nie skorzystałam z żadnego, tylko postanowiłam totalnie zaimprowizować. Rezultatem moich nocnych szaleństw było pyszne, lekkie, pełnoziarniste ciasto. Ciasto marchewkowe na mące orkiszowej, z dodatkiem jabłka, orzechów włoskich i oczywiście bez dodatku białego cukru :) Ciasto jest aromatyczne, pachnące przyprawami i mocno wilgotne - do tego zdrowe - czyli takie jakie lubię :)
Torcik serowy Czarny Las to jeden z najpyszniejszych serników. Ciasteczkowy spód, masa serowa wzbogacona wiśniami z kompotu i likierem amaretto oraz wierzch z bitej śmietany, posypany startą czekoladą. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie, kremowo. Zachęcam do spróbowania. Może zrobicie na Wielkanoc? :)
Dzisiejszy sernik to połączenie dwóch intensywnych smaków – maksymalnie waniliowej masy serowej i mocno cytrynowego lemon curd. Połączenie kontrastowe, ale bardzo udane. To przepis bardzo w moim stylu, czyli zmielić, ubić, wymieszać i do piekarnika. A efekt jest odwrotnie proporcjonalny do wysiłku włożonego w przygotowanie tego sernika.
Dzisiaj przedstawiam Wam mój pierwszy przepis wielkanocny w tym roku. Nadzienie z awokado na pewno zasmakuje każdemu, ale pamiętajcie, że użyć takiej ilości pieprzu kajeńskiego, żeby wszyscy goście byli zadowoleni
Już od dawna przymierzałam się do zrobienia brownie i w końcu mi się udało:)! Oczywiście jestem fanką tego ciasta czekoladowego – lekko chrupiącego na zewnątrz i bardzo wilgotnego w środku – tak bardzo popularnego w Ameryce i Kanadzie. Kawałek ciasteczka brownie ze szklanką mleka i świat od razu lepiej wygląda !
Święta już za tydzień, a ja dopiero przygotowałam dla Was dwie propozycje potraw wielkanocnych, ale cały czas możecie korzystać z przepisów prezentowanych na blogu w latach ubiegłych (...). Dziś kolejny już przepis na jajka faszerowane, prostą przekąskę, która zadowoli myślę gusta każdego.
Żółtka wymieszać z przestudzonymi pieczarkami i nadziewać jajka. Położyć na półmiski lub salaterki, zalać wywarem drobiowym a następnie odstawić do stężenia wywaru. Można udekorować marchewką i listkami roszpunki...