Lekkie i zdrowe ciasto marchewkowe

Lekkie i zdrowe ciasto marchewkowe

Zdjęcie - Lekkie i zdrowe ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Lekkie i zdrowe ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Lekkie i zdrowe ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Obiecałam sobie, że na 1 urodziny bloga (które już jutro - będą niespodzianki ) upiekę w końcu ciasto marchewkowe. Przepisów miałam sporo, ale w końcu poddałam się swojemu doświadczeniu i nie skorzystałam z żadnego, tylko postanowiłam totalnie zaimprowizować. Rezultatem moich nocnych szaleństw było pyszne, lekkie, pełnoziarniste ciasto. Ciasto marchewkowe na mące orkiszowej, z dodatkiem jabłka, orzechów włoskich i oczywiście bez dodatku białego cukru :) Ciasto jest aromatyczne, pachnące przyprawami i mocno wilgotne - do tego zdrowe - czyli takie jakie lubię :)
Wierzch posmarowałam polewą z serka waniliowego, ale nie jest to konieczne, choć uważam, że to bardzo smaczne połączenie.
Ciasto do którego z całą pewnością nie raz powrócę i do wypieku którego bardzo, ale to bardzo Was zachęcam!


SKŁADNIKI:
400 g obranej marchwi
1 jabłko (ok. 150g)
300 g mąki razowej pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa typ 2000)
170 g ksylitolu (można zastąpić trzcinowym)
100 g orzechów włoskich
15 g przyprawy korzennej
20 g sody oczyszczonej
4 jajka
180 g oleju (użyłam z pestek winogron)
150 g maślanki

polewa:
300 g waniliowego, mielonego serka twarogowego (użyłam Delfiko na serniki)
2 łyżki jogurtu naturalnego



Marchew zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Orzechy posiekaj.
W misce umieść wszystkie suche składniki i wymieszaj. W wysokim naczynie umieść olej, jajka i maślankę i wymieszaj widelcem.
Połącz zawartość obu naczyń, dodaj startą marchew i jabłko i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni, (piekłam na termoobiegu).
Tortownicę o średnicy ok. 24 -25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na1 godzinę.
Po upieczeniu ciasto wystudź.
Serek wymieszaj z jogurtem i rozsmaruj na cieście. Dowolnie udekoruj.


Smacznego :)



Zdjęcie - Lekkie i zdrowe ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Lekkie i zdrowe ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Lekkie i zdrowe ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów