Waniliowy sernik z lemon curd
Dzisiejszy sernik to połączenie dwóch intensywnych smaków – maksymalnie waniliowej masy serowej i mocno cytrynowego lemon curd. Połączenie kontrastowe, ale bardzo udane. To przepis bardzo w moim stylu, czyli zmielić, ubić, wymieszać i do piekarnika. A efekt jest odwrotnie proporcjonalny do wysiłku włożonego w przygotowanie tego sernika. Jest pyszny do codziennej kawy, ale będzie się też bardzo efektownie prezentować na wielkanocnym stole.
Składniki
Spód:
- Herbatniki typu petit beurres – 250g
- Masło – 110g
Masa serowa:
- Biały ser ( sernikowy w wiaderku ) – 1 kg
- Mleko skondensowane słodzone – 1 puszka (ok. 400g)
- Jajka – 4 szt
- Skrobia ziemniaczana – 2 łyżki
- Ekstrakt waniliowy – 2 łyżeczki
- Laska wanilii – 1 szt
Krem:
- Lemon curd – 250g
Sposób przygotowania:
Ustawiamy piekarnik na 150 stopni (góra-dół). Nasz sernik będzie się piekł w towarzystwie pary wodnej, więc żeby ją wytworzyć na najniższy poziom piekarnika wkładamy głęboką blachę wypełnioną do połowy wodą (używam tej, która jest na wyposażeniu piekarnika).
Masło roztapiamy w rondelku. W tym czasie herbatniki mielimy w blenderze na piasek. Wylewamy na nie roztopione masło i mieszamy.
Bierzemy tortownicę (ok.25cm). Masą ciasteczkową wykładamy dno i boki tortownicy (dobrze dociskając). Wstawiamy do lodówki.
Ser miksujemy z mlekiem skondensowanym, ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii i ekstraktem waniliowym. Dodajemy jajka (po jednym, po każdym miksujemy). Na wierzch masy przesiewamy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Wyjmujemy tortownicę z lodówki. Wylewamy masę serową na ciasteczkowy spód. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom (na dolnym poziomie zostawiamy blachę z gorącą wodą), na około godzinę. Studzimy. Wystudzony sernik chowamy na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.
Zimny sernik smarujemy lemon curd, ja używam domowego – przepis jest tu.
Jeśli mamy ochotę możemy nasz sernik dodatkowo ozdobić. Ja w tym celu użyłam karmelu.