Mazurek makowy
"Spód z ciasta ucieranego, makowa masa, mnóstwo bakalii na wierzchu i wykończenie z białego lukru. Taki właśnie jest ten mazurek. Słodki, smaczny i efektowny".
Mazurek makowy
Składniki: prostokątna forma o wym. 14x28cm
Ciasto: 85g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko
Masa makowa: 200g maku 100g cukru 2 jajka 1 białko 60g masła 1 czubata łyżka kaszy manny kilka kropli aromatu migdałowego
Dekoracja: 200g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 30g stopionego masła 25ml rumu 1 szklanka posiekanych bakalii (daktyle, suszone morele, rodzynki) 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mak zalać wrzątkiem i gotować 10 minut. Odstawić na 2 godziny.
Żółtko utrzeć z cukrem pudrem na pianę. Cały czas ucierając dodać masło i mąkę. Gotowe ciasto wyłożyć na, wyłożoną papierem do pieczenia, blachę i wyrównać powierzchnię. Piec 15 minut w temp. 180°C.
Mak odsączyć i zemleć dwa razy w maszynce z gęstym sitkiem. Utrzeć żółtka z cukrem. Masło stopić i przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Zmielony mak wymieszać z utartymi żółtkami, stopionym masłem, kaszą manną i ubitą pianą. Wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut w temp. 180°C.
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, rumem i stopionym masłem na białą masę. Rozsmarować cienką warstwę na przestudzonym cieście. Posypać posiekanymi bakaliami. Resztę lukru przełożyć do worka cukierniczego i udekorować fantazyjnie mazurek.
Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki i Dekorujemy mazurki
Inspiracja: „Kolekcja dobrej kuchni”