Tym razem nie muffiny , choć wykonanie równie proste ;-) Przepis na słynne ciasto nougatine83 w końcu doczekał się , że i ja z niego skorzystałam. U mnie co prawda bez kruszonki , ale i tak wyszło bardzo smaczne.
Po tych orzechowych wypiekach zachciało mi się czekoś mniej wyrafinowanego ;) i oczywiście padło na mufinki ! Miałam jak zwykle problem z wyborem przepisu - w końcu zdecydowałam się na mufinki z przepisu podanego przez Bajaderkę z forum Cincin . Bardzo kakaowe , z pyszną kremową niespodzianką w środku - coś w sam raz dla czekoholików :)
Przed świętami długo myślałam o tym jaki zrobić piernik. W końcu zupełnie spontanicznie zdecydowałam się na toruński. Chwyciłam kartkę z przepisem od Dorotuś i zabrałam się do roboty. Upiekłam piernik kilka dni przed świętami aby sobie spokojnie dojrzał w chłodnym miejscu.
Kiedy miałam jakieś czternaście-piętnaście lat zobaczyłam pierwszy raz reklamę Knoppersa, to była miłość od pierwszego wejrzenia i chyba trwa do dzisiaj...
Są bardzo smaczne, a nawet bardziej niż smaczne... i nie smakują jak typowe pączki, oraz są można powiedzieć trochę zdrowsze bo niesmażone w głębokim tłuszczu :-) Polecam nie tylko na ,,Tłusty Czwartek,,
Jedno z moich ulubionych ciast, które często piekę i na które zawsze mam ochotę. Uwielbiam połączenie kruchego ciasta, budyniu i jabłek. Fenomenalne trio:)
To tanie i wydajne ciasto spotkać można pod wieloma nazwami: grysikowiec, miodownik, ciasto czeskie, rudzielec, makulatura... Poszczególne przepisy mogą się trochę różnić od siebie, ale bazą zawsze są miodowe placki przełożone masą z kaszy manny.
Ciasto wywołujące wiele kontrowersji, dlatego uspokoję Was na wstępie - to wersja bez dodatków ;) Tajemnicze składniki realizujcie we własnym zakresie, choć mam nadzieję, że nikt z Was nie ma potrzeby podarowania komuś takiego ciasta :)
W składnikach, które są zaproponowane w przepisie w oryginale były serki homogenizowane. Ja przepis zmodyfikowałam i użyłam sera twarogowego mielonego (...). Nie dodałam wiórków kokosowych i rodzynek do środka. Rodzynki posłużyły tylko do dekoracji. Zrobiłam mocną polewę czekoladową z dużą ilością kakao co ucieszyło wszystkich domowników:)
Jeżeli jesteście na diecie - nie polecam Wam robienia tych muffinek. Niebezpiecznie uzależniają i zostają zjedzone w całości jeszcze tego samego dnia! :) (...) Biała i ciemna czekolada świetnie się uzupełniają, a kwaskowate wiśnie wieńczą całość.
To ciasto, to nic innego jak "Styropian" bez wiórków kokosowych. Bo choć kokos uwielbiam, to bardzo chciałam spróbować wersji z brzoskwiniami i czekoladą. I wiecie co ? To naprawdę pyszne połączenie smaków. Aż sama sobie się dziwię, że to napiszę, ale... ta wersja jest nawet lepsza od "styropianowej" (choć również bardzo dobrej) :-)
Dlaczego śniadaniowe? Bo to bardziej przepis na pożywny węglowodanowo-białkowy posiłek, który odgoni głód na dobre kilka godzin, niż na słodki deser do kawy. Poza tym, w przeciwieństwie do wersji deserowej, możemy zjeść kilka kawałków za jednym razem nie bojąc się, że odłoży się tu i ówdzie.
W dużej misce wymieszałam dokładnie wszystkie suche składniki (migdały, mąka, proszek do pieczenia, sól, cukier) a następnie dodałam masło, ekstrakt wanilii i wymieszałam. Stopniowo dodałam maślankę wymieszaną z jajkami oraz skórkę z cytryny.