Muffiny podwójnie czekoladowe

Muffiny podwójnie  czekoladowe

Muffiny podwójnie czekoladowe wg Nigelli Lawson

Zdjęcie - Muffiny podwójnie  czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffiny podwójnie  czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

250 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki gorzkiego kakao

175 g cukru

150 g groszków czekoladowych

250 ml mleka

90 ml oleju

1 duże jajko

łyżeczka ekstraktu waniliowego

W jednej misce wymieszałam wszystkie suche składniki - łącznie z większością groszków czekoladowych (część zostawiłam do posypania muffinów). W drugiej wszystkie mokre składniki i dokładnie wymieszałam. 

Następnie wymieszałam wszystko - dolałam mokre składniki do suchych i wymieszałam, ale nie za bardzo dokładnie. Masa jest mocno "lejąca się".

Przelałam masę do formy na muffiny i posypałam każdy z muffinów kilkoma groszkami. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piekłam około 20 minut.

Jakieś takie mi wyszły nieforemne, ale za to smaczne.

Kategorie przepisów