Muffiny podwójnie czekoladowe
Muffiny podwójnie czekoladowe wg Nigelli Lawson
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki gorzkiego kakao
175 g cukru
150 g groszków czekoladowych
250 ml mleka
90 ml oleju
1 duże jajko
łyżeczka ekstraktu waniliowego
W jednej misce wymieszałam wszystkie suche składniki - łącznie z większością groszków czekoladowych (część zostawiłam do posypania muffinów). W drugiej wszystkie mokre składniki i dokładnie wymieszałam.
Następnie wymieszałam wszystko - dolałam mokre składniki do suchych i wymieszałam, ale nie za bardzo dokładnie. Masa jest mocno "lejąca się".
Przelałam masę do formy na muffiny i posypałam każdy z muffinów kilkoma groszkami. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piekłam około 20 minut.
Jakieś takie mi wyszły nieforemne, ale za to smaczne.