Sernik marmurkowy
Ciasto:
20 dag mąki
1-2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
1 paczka cukru waniliowego
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
10 dag masła
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy sól i kakao wymieszać.
Dodać masło, jajka i szybko zarobić ciasto.
Ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Okrągłą formę tortową z kominem posmarować masłem i posypać mąką.
Ciasto uformować w wałek, ułożyć je na dnie foremki i dłońmi rozgnieść tak aby pokryło dno i boki formy.
Masa serowa:
10 dag masła
60 dag serka waniliowego
2-4 łyżek cukru
1 paczka budyniu waniliowego
2 jajka
skórka cytrynowa
1 łyżka kakao
Masło rozpuścić i ostudzić.
Ser, cukier, budyń, jajka wymieszać na gładką masę.
Do masy masło i skórkę cytrynową.
2/3 masy serowej wlać do formy wyłożonej ciastem.
Do pozostałej masy dodać kakao, wymieszać dokładnie.
Ciemną masę serową wyłożyć na jasną, przemieszać widelcem.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170 ºC. Piec 1 godzinę.
Ciasto pozostawić jeszcze 15 min. w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Kiedy ciasto ostygnie wyjąć je z formy i ozdobić białą i ciemną czekoladą