Damper to tradycyjny australijski chleb, który kiedyś wypiekali pasterze, podróżnicy i wszyscy, którzy z różnych powodów przemierzali bezkresne, dzikie tereny Australii.
Delikatne, mięciutkie, puszyste, pachnące, po prostu najlepsze!:) Najlepsze, domowe bułki do hamburgerów, jakie jadłam:) Przetestowałam wiele przepisów i zawsze było z nimi coś nie tak. Bułki do hamburgerów z tego przepisu, wychodzą dokładnie takie jakie powinny. Są idealne!
O chrupiącej skórce i sprężystm miękkiszu z dużymi, nieregularnymi dziurami. Dodatek karmelizowanej cebuli wzbogaca nie tylko smak, ale i aromat bochenka.
Pomyślałam sobie, że spróbuję raz i to będzie tylko raz...Jednak po reakcji mojej rodzinki nie jestem już tego taka pewna; Zapraszam na ucztę śniadaniową! Mnie one przeniosły do wspomnień...
Kolejne wirtualne spotkanie przy weekendowym śniadaniu. Tym razem piekliśmy Pissaladiere - płaski chlebek z cebulą i anchois. Przepis pochodzi z książki "Księga smaków Prowansji" Diane Holuigue.
Graham to nie jest, ale chlebek jest tak smaczny, że dzielę się z Wami moim przepisem. Niezwykle prosty i bezproblemowy, bo upieczony w foremce i bardzo, bardzo smaczny.
Tak więc prezentuję chleb składający się dokładnie z 4 składników i 4 godzin pracy. Chleb na zakwasie w sam raz na wypiekanie, kiedy się zaczyna przygodę z zakwasem, albo ma się na jakiś czas po dziurki w nosie „wyrafinowanych” przepisów.