Puszyste bułeczki razowe
Po dłuższym odpoczynku, i przemyślanej reorganizacji czasu (niedo-czasu) dnia codziennego wracam do blogowania. Tym razem z podejściem zdrowej lekkiej kuchni. W pierwszej kolejności proponuję pyszne, długo utrzymujące świeżość bułeczki. Pasują zarówno do słodkich jak i słonych dodatków.
Ilość: 9 sztuk
Czas przygotowania: 3h
Poziom trudności: 5/10
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej 650
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka wody
- 4 duże łyżki puree z ziemniaków
- 25g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- mieszanka ziaren do posypania (mak, sezam, słonecznik, amarantus)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Jeżeli używam świeżych drożdży to zasypuje je cukrem i zostawiam na 15 minut.
2. W przypadku drożdży instant wszystkie składniki od razu umieszczam w misce miksera i wyrabiam hakami do ciasta drożdżowego 5-8 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne lub zbyt suche dodaję odrobinę wody lub mąki.
3. Wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam na około 1 godzinę- do podwojenia objętości.
4. Po tym czasie formuje 9 bułeczek i układam je na blaszce na papierze do pieczenia, uformowane bułeczki nakrywam ściereczką i odstawiam do napuszenia na kolejne 30 minut.
5. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 220st. Piekę bułeczki 20 minut. Następnie studzę na kratce.
Smacznego!