Puszyste bułeczki razowe

Puszyste bułeczki  razowe

Po dłuższym odpoczynku, i przemyślanej reorganizacji czasu (niedo-czasu) dnia codziennego wracam do blogowania. Tym razem z podejściem zdrowej lekkiej kuchni. W pierwszej kolejności proponuję pyszne, długo utrzymujące świeżość bułeczki. Pasują zarówno do słodkich jak i słonych dodatków.

Zdjęcie - Puszyste bułeczki  razowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 9 sztuk

Czas przygotowania: 3h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej 650
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka wody
  • 4 duże łyżki puree z ziemniaków
  • 25g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mieszanka ziaren do posypania (mak, sezam, słonecznik, amarantus)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Jeżeli używam świeżych drożdży to zasypuje je cukrem i zostawiam na 15 minut.

2. W przypadku drożdży instant wszystkie składniki od razu umieszczam w misce miksera i wyrabiam hakami do ciasta drożdżowego 5-8 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne lub zbyt suche dodaję odrobinę wody lub mąki. 

3. Wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam na około 1 godzinę- do podwojenia objętości.

4. Po tym czasie formuje 9 bułeczek i układam je na blaszce na papierze do pieczenia, uformowane bułeczki nakrywam ściereczką i odstawiam do napuszenia na kolejne 30 minut.

5. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 220st. Piekę bułeczki 20 minut. Następnie studzę na kratce.

Smacznego!

Kategorie przepisów