Grissini

Grissini

Zdjęcie - Grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak ja uwielbiam grissini! To chrupiące, włoskie, drożdżowe paluchy, idealne do dipów, sosów i innych, imprezowych przekąsek.
Nawet nie trzeba imprezy, aby je sobie z przyjemnością pochrupać.
Osobiście najbardziej ubóstwiam je w duecie z hummusem.
Poezja! Te domowe grissini, są o wiele lepsze od sklepowych, a ich przygotowanie jest banalnie proste, co sprawia, że za jednym zamachem, można zrobić naprawdę pokaźny stosik tych włoskich paluchów.
Co więcej, podczas pieczenia, można do nich dodać ulubione zioła, przyprawy, dodatki i stworzyć zupełnie nowe kompozycje smakowe tych chrupiących paluszków.
No to chrup!

Składniki (ok. 50 sztuk):

  • 25g drożdży
  • 250ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g mąki1 łyżeczka soli50g masła
  • 60g oleju/oliwy

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść.
Przy pomocy miksera wyrabiać ok. 3 minuty na szybkich obrotach, lub ok. 10 minut ręcznie.
Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywać jednakowe porcje i w dłoniach formować paluchy (ok. 30cm).
Im cieńsze i dłuższe tym lepsze.
Paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Można posmarować je roztrzepanym żółtkiem z wodą i posypać ulubionymi dodatkami: solą, sezamem, ziołami prowansalskimi,czarnuszką, kminkiem, rozmarynem, bazylią.
Grissini piec w 200C ok. 17-20 minut (do zrumienienia i wysuszenia).
Gotowe, wystudzić.
Podawać np. z ulubionym sosem, dipem, hummusem.

Zdjęcie - Grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów