Chleb z karmelizowaną czerwoną cebulą (na zakwasie)
O chrupiącej skórce i sprężystm miękkiszu z dużymi, nieregularnymi dziurami. Dodatek karmelizowanej cebuli wzbogaca nie tylko smak, ale i aromat bochenka.
Z wyglądu... rustykalny olbrzym :) Genialnie komponuje się z serami i wędlinami, a dodatek chutney'a z czerwonej cebuli to już czysta poezja. Polecam! PS Chleb nazwany przez domowników najlepszym z najlepszych - te słowa mówią wszystko :)
Składniki na ciasto chlebowe:
- 150 zakwasu pszennego, dokarmionego dzień wcześniej
- 150 g wody, letniej
- 100 g gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki oleju rzepakowego*
- szczypta soli
- 450 g mąki pszennej
*dodatek oleju do ciasta chlebowego, szczególnie neutralnego, takiego jakim jest rzepakowy, sprawia, że jest ono bardziej elastyczne i lepiej się je wyrabia - co jest szczególne przydatne przy cieście zakwasowym, które z reguły należy porządnie zagnieść i spulchnić
W dużej misce połączyć zakwas, wodę, śmietaną, olej i sól. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść całość - około 5 minut. Pod koniec zagniatania dodać karmelizowaną cebulę i dobrze połączyć ją z ciastem.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia ciasta. Po tym czasie raz jeszcze zagnieść ciasto, uformować bochenek, obsypać mąką i przełożyć go do koszyczka wyłożonego lnianą ściereczką (ją także oprószyć mąką). Koszyk nakryć kolejną ściereczką i odstawić ciasto do ponownego wyrastania - 1,5-2 godziny.
Kiedy chleb mniej więcej podwoi objętość, rozgrzać piekarnik do 250 stopni (230 przy termoobiegu) i piec chleb przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni (200 przy termoobiegu) i piec chleb kolejne 25 minut.
Składniki na karmelizowaną cebulę:
- 2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka cukru
- łyżka oleju rzepakowego