Gryczano-ziemniaczany chlebek
przepis:
.
20 dag mąki gryczanej
20 dag ziemniaków
ok. 250 ml cieplej wody
3 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżeczki soli
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka czarnuszki
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i udusić na pure.
Drożdże rozrobić z cukrem i 1 łyżką mąki w 1/2 szklanki cieplej wody. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż zaczyn wyrośnie.
W misce wymieszać mąkę, sól, siemię lniane i masę ziemniaczaną, dodać zaczyn, resztę wody. Dobrze wyrobić , na koniec dodając olej.
Ciasto wyłożyć do foremki , posypać czarnuszką i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 30 min.