Ziemniaki po wiejsku z chorizo i papryką są przepyszne. Smakowały mi jeszcze bez jajka a potem to już wogóle niebo w gębie. W czasie smażenia pomyślałam sobie, że to danie można zrobić także z boczkiem. Oczywiście, nie będzie to samo ale jeśli ktoś nie ma dostępu do chorizo, można sobie tak poradzić.
Dostałam 3 ogromne cukinie i chciałam je jakoś pysznie i fajnie spożytkować. Na pierwszy ogień poszło leczo z cukinią i kiełbasą. Proporcje dania są oczywiście dowolne, nie jest to jakiś konkretny przepis. Nie zważyłam cukinii, ale dałam mniej więcej tyle co 1 i pół średniej sztuki tego warzywa (może troszkę więcej). Wyszło bardzo smaczne danie, którym zajadaliśmy się wszyscy na obiad :).
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć potraw z ryb. Nie przepadam za karpiem dlatego co roku przed świętami eksperymentuję, poszukując nowego, smacznego przepisu, na inne gatunki ryb. W tym miejscu chcę podzielić się z Wami bardzo prostym przepisem dzięki któremu wyczarujecie pyszne, pełne naturalnych aromatów danie. Oprócz tego, że jest kolorowe, cudnie pachnie i smakuje to przygotowanie go zabiera tylko 20 minut.
Najbardziej lubię robić na przyjęcie takie przekąski, które można z powodzeniem wcześniej przygotować i nie wymagają ode mnie stania przy kuchence do samego przyjścia gości. Te proste szaszłyczki można zrobić nawet rano, nic im się nie stanie.
Gruszkę obieramy i kroimy na drobne kawałeczki. Smażymy ją na odrobinie oliwy, na rozgrzanej patelni aż lekko zmięknie. Dodajemy 1-2 łyżki octu balsamicznego, podsmażamy aż sos zgęstnieje. Górną podstawę serka lekko nacinamy w krzyż...
Tak przygotowana staje się bardzo miękka, traci swoją ostrość i świetnie komponuje się ze wszelkimi mięsami. W moim wypadku zestawiłam ją z porcją wołowiny i wypadła naprawdę rewelacyjnie. Śmietanka, w której pieką się cebule staje się gęsta i pokrywa każde warzywo przepysznym sosem.
Pasują do wszystkiego: kanapek, sałatek czy jako samodzielne warzywo do obiadu czy przystawka z pieczywem. Ważne by użyć do tej potrawy naprawdę dobrej oliwy. Papryki są delikatne, lekko słodkie i naprawdę pyszne. Polecam!
Pasta jajeczna – najlepsza jest zawsze z baru mlecznego ( dla bywających w Krakowie – to ten bar na Królewskiej ) .(...) Dzisiaj robiąc coś całkiem innego wpadłam na pomysł by zrobić pastę i tak powstała moja pierwsza pasta jajeczna.
Harissa to pasta z papryczek chili, czosnku i przypraw, która dość często przewija się w składnikach wielu potraw arabskich. Szczególnie popularna jest w Tunezji, gdzie używa się jej niemal do wszystkiego – kanapek, sosów, zup, kuskusu i potraw mięsnych.