Leczo z cukinii z kiełbasą

Leczo z cukinii z kiełbasą

                          Dostałam 3 ogromne cukinie i chciałam je jakoś pysznie i fajnie spożytkować. Na pierwszy ogień poszło leczo z cukinią i kiełbasą. Proporcje dania są oczywiście dowolne, nie jest to jakiś konkretny przepis. Nie zważyłam cukinii, ale dałam mniej więcej tyle co 1 i pół średniej sztuki tego warzywa (może troszkę więcej). Wyszło bardzo smaczne danie, którym zajadaliśmy się wszyscy na obiad :).

Zdjęcie - Leczo z cukinii z kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*1 i pół średniej cukinii 

*1 papryka czerwona

*1 papryka żółta

*1 duża cebula

*8 sporych pieczarek

*3 laski dobrej kiełbasy (dałam podwawelską

*3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

*sól, pieprz

*oliwa

 

Wykonanie:

Warzywa umyć. Obrać cukinię i pokroić w dużą kostkę. Paprykę, cebulę, pieczarki i kiełbaskę również pokroić. Do garnka wlać oliwę i podsmażyć na niej cebulę. Następnie wrzucić cukinię, paprykę i pokrojone pieczarki. W razie potrzeby dolać troszkę wody. Dusić na niewielkim ogniu. Na patelni zrumienić kiełbaskę i wrzucić ją do warzyw, dusić dalej. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, gotować mieszając co jakiś czas.
Smacznego :) 

Zdjęcie - Leczo z cukinii z kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów