Słodki chleb z cynamonem
Ciasto drożdżowe z cukrem cynamonowym i orzechami
"Wypiek" jest wynikiem wspólnego pieczenia ponad dwudziestu blogerek.
Wstawiłam cudzysłów, bo choć miałyśmy ten sam przepis na chleb, to jednak zobaczycie, że nasze wypieki mogą się zupełnie różnić. U mnie jest to na przykład słodkie ciasto, choć u innych znajdziecie nawet niesłodkie razowce. Zapraszam do przejrzenia tego, co się upiekło reszcie!
Jakie jest moje ciasto?
Choć ciasto samo w sobie nie jest słodkie, to jednak za sprawą warstw cukru waniliowego, które wypełniają jego wnętrze oraz wszędobylskich rodzynek, całość ma zdecydowanie słodki charakter.
W strukturze jest jak klasyczna drożdżówka - miękkie i sprężyste. Bardzo puszyste i pełne ogromnych dziur. W zasadzie takie dziury są typowe dla chleba, więc biorąc pod uwagę delikatność ciasta, stanowi to naprawdę niespotykane połączenie.
Dzięki zwijaniu ciasta przed pieczeniem, wyszło takie "ciasto do odrywania". Jednak z tym odrywaniem jest taki haczyk, że nie wiesz, kiedy przestać się zajadać ;)
Ogólnie jestem zachwycona wypiekiem! Na potwierdzenie, przyznam się, że to pierwszy przypadek w mojej blogowej karierze, kiedy rzuciłam się na ciasto przed zrobieniem zdjęć. Jadłam i jadłam.... znaczy "smakowałam".... aż ostało się kilka kawałków - dlatego też zdjęcia takie liche :)
PS Ciasto jest tak genialne, że nawet nie wyjmowałam nielubianych przeze mnie rodzynek - no cud jakiś!
Wracając do akcji,
Wspólnie piekły: Amber Kuchennymi drzwiami Ania Bajkorada Anna Życie od kuchni Anita Tak sobie pichcę Alucha Nie - ład mAlutki Bee Magazyn Kuchenny Bożena Smakowe kubki Chantel Przy kubku kawy Gosia Kocham gary Jola Smak mojego domu Kamila Ogrody Babilonu Kasia Pokrojone i doprawione Kasia Bake & Taste ;) Magda Konwalie w kuchni Majka Kalejdoskop kulinarny Margot Kuchnia Alicji Marianna Kuchenna Wiewióra Marta Co dziś zjem na śniadanie Monika Moni w kuchni Renata Forks'N'Canvas Art food Piegusek Każdy ma jakiegoś bzika Sara Pieczarka Mysia Wisła Zapach chleba
Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie!
PS nad linkami popracuję jak tylko będę w domu
Amber, Tobie chwała za ogarnięcie całej akcji!!! Bardzo się cieszę, że mnie zaprosiłaś i dziękuję za późniejszą pomoc.
Przepis pochodzi ze strony Apple Pie, Patis, & Pate, a zaproponowała go Ewelina z Aroud the kitchen table
Składniki
Biga
- 170 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 6 łyżek mleka
- 1/4 szklanki niesolonego roztopionego masła
- lekko roztrzepane, duże jajko
Wymieszać wszystkie składniki.wyrabiać ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą. Odstawić ciasto na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę. Bigę umieścić w misce i przykryć.Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.( bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem.Najdłużej do 3 dni).
Ciasto
- 170 g maki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka
- filiżanka rodzynek [150 g]
Wymieszać mąkę, sól i mleko do połączenia składników. Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i wyrobić żeby równomiernie rozłożyły się w cieście. Przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.
Ciasto właściwe
- biga
- ciasto z rodzynkami
- łyżka mąki pszennej
- płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki mileonego cynamonu
- 3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych
- u mnie dodatkowe 100 g mąki
Cukier cynamonowy
- 3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu
Ciasto chlebowe - przygotowanie
Wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów aż powstanie miękka kula ciasta.* Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłożą w cieście. Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło.
Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu. Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza.**
Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym. Zwinąć ciasto w długi bochenek - długość dostosować do formy, skleić jego końce i ułożyć ,szwem' do dołu w lekko posmarowanej formie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż podwoi objętość - 45-60 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Umieścić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 st.C i piec 20 minut. Jeżeli potrzeba obrócić formę na drugą stronę i piec kolejne 25-40 minut aż chlebek równomiernie się zrumieni.***
Sprawdzić czy upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę.
Moje zmiany/uwagi
*w tym momencie do ciasta musiałam dodać 100 g mąki, bo wyszło bardzo rzadkie i lepiące
** zostawiłam ciasto na ok. 1,5-2 godziny, ale i tak nie podrosło półtora raza - co najwyżej zwiększyło raz swoją objętość
*** u mnie termoobiegu, więc zmiany temperatur odpowiednio 180 i 145 stopni. ciasto piekło się godzinę