Kotleciki z pomidorkami koktajlowymi po włosku.

Ostatnio pisałam o wegetariańskich kotlecikach. Dziś, by zachować odrobinę równowagi w świecie postanowiłam podać mięsną wersję. Tym razem po włosku, z pachnącymi koktajlowymi pomidorkami, świeżą bazylią i kropelką octu balsamicznego dla smaku.

Oczywiście, mam świadomość, że znacznie wygodniej i szybciej jest usmażyć duże, tradycyjne kotlety mielone niż toczyć tyle maleńkich kuleczek, ale te, wielkością przypominające błyszczące pomidorki wyglądają na talerzu tak smakowicie, że trudno jest się im oprzeć. Wydaje mi się, że warto poświęcić im tę odrobinę uwagi.

Tylko spójrzcie…

Smakują jeszcze lepiej. Na przykład z ryżem ugotowanym na sypko.

Zdjęcie - Kotleciki z pomidorkami koktajlowymi po włosku. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego dobrej jakości
  • 1 czerstwa kajzerka lub mała bułka pszenna
  • 1 jajko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól/pieprz do smaku
  • 250-300g pomidorków koktajlowych
  • 1-2 łyki posiekanej świeżej bazylii
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól/pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do mięsa mielonego dodaję namoczoną w wodzie i odciśniętą kajzerkę, jajko i przyprawy. W tym przypadku jest to przeciśnięty czosnek, świeżo mielony czarny pieprz i sól. Wyrabiam dłonią aż składniki się połączą. Formuję małe kotleciki wielkości pomidorków koktajlowych i smażę partiami na niewielkiej ilości oliwy. Kotleciki są tak niewielkie, że nie wymagają długiego smażenia. Powinny być rumiane z każdej strony. Najzgrabniejsze wychodzą, gdy po ułożeniu na patelni przez chwilę nią potrząsam, by kotleciki turlały się swobodnie do chwili aż zetną się na zewnątrz. Dzięki temu zabiegowi są bardziej okrągłe i łatwiej jest obsmażyć je równo z każdej strony.
  • Na drugiej patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam pomidorki i podsmażam chwilę na niezbyt dużym ogniu. Doprawiam solą, pieprzem, octem balsamicznym i koncentratem pomidorowym. Mieszam potrząsając delikatnie patelnią zanim pomidorki zaczną „strzelać”.
  • Na koniec dodaję usmażone kotleciki i mieszam delikatnie by pokryły się sosem.
  • Podaję od razu. Jeśli mają być podane później polecam podsmażyć pomidorki i wymieszać z mięsem bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Pizza z patelni
2

Pizza z patelni

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki z kiszonej kapusty

Placki z kiszonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z tuńczykiem, awokado i grzankami

Sałatka z tuńczykiem, awokado…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Dobre spaghetti z warzywnym sosem
1

Dobre spaghetti z warzywnym so…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką
1

Spaghetti z kalafiorem i czosn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Budyń kokosowo-porzeczkowy

Budyń kokosowo-porzeczkowy

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Pyszne kotlety ziemniaczane z curry i marchewką

Pyszne kotlety ziemniaczane z…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem
2

Pasta jajeczna z wędzonym kurc…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Oponki serowe - pyszne

Oponki serowe - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Ciastka francuskie z bananem i czekoladą + film

Ciastka francuskie z bananem i…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Rozkoszne Magdalenki z zieloną herbatą matcha

Rozkoszne Magdalenki z zieloną…

food² food²
Food Square

Leniwe z bułką tartą
2

Leniwe z bułką tartą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy