Kotleciki z pomidorkami koktajlowymi po włosku.

Ostatnio pisałam o wegetariańskich kotlecikach. Dziś, by zachować odrobinę równowagi w świecie postanowiłam podać mięsną wersję. Tym razem po włosku, z pachnącymi koktajlowymi pomidorkami, świeżą bazylią i kropelką octu balsamicznego dla smaku.

Oczywiście, mam świadomość, że znacznie wygodniej i szybciej jest usmażyć duże, tradycyjne kotlety mielone niż toczyć tyle maleńkich kuleczek, ale te, wielkością przypominające błyszczące pomidorki wyglądają na talerzu tak smakowicie, że trudno jest się im oprzeć. Wydaje mi się, że warto poświęcić im tę odrobinę uwagi.

Tylko spójrzcie…

Smakują jeszcze lepiej. Na przykład z ryżem ugotowanym na sypko.

Zdjęcie - Kotleciki z pomidorkami koktajlowymi po włosku. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego dobrej jakości
  • 1 czerstwa kajzerka lub mała bułka pszenna
  • 1 jajko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól/pieprz do smaku
  • 250-300g pomidorków koktajlowych
  • 1-2 łyki posiekanej świeżej bazylii
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól/pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do mięsa mielonego dodaję namoczoną w wodzie i odciśniętą kajzerkę, jajko i przyprawy. W tym przypadku jest to przeciśnięty czosnek, świeżo mielony czarny pieprz i sól. Wyrabiam dłonią aż składniki się połączą. Formuję małe kotleciki wielkości pomidorków koktajlowych i smażę partiami na niewielkiej ilości oliwy. Kotleciki są tak niewielkie, że nie wymagają długiego smażenia. Powinny być rumiane z każdej strony. Najzgrabniejsze wychodzą, gdy po ułożeniu na patelni przez chwilę nią potrząsam, by kotleciki turlały się swobodnie do chwili aż zetną się na zewnątrz. Dzięki temu zabiegowi są bardziej okrągłe i łatwiej jest obsmażyć je równo z każdej strony.
  • Na drugiej patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam pomidorki i podsmażam chwilę na niezbyt dużym ogniu. Doprawiam solą, pieprzem, octem balsamicznym i koncentratem pomidorowym. Mieszam potrząsając delikatnie patelnią zanim pomidorki zaczną „strzelać”.
  • Na koniec dodaję usmażone kotleciki i mieszam delikatnie by pokryły się sosem.
  • Podaję od razu. Jeśli mają być podane później polecam podsmażyć pomidorki i wymieszać z mięsem bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Panzanella z ogórkami i mozzarellą
1

Panzanella z ogórkami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka Panzanella

Sałatka Panzanella

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tiramisu
2

Tiramisu

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Lasagne Puttanesca

Lasagne Puttanesca

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Cenci - toskańskie faworki

Cenci - toskańskie faworki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron alla Norma
2

Makaron alla Norma

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Kiełbasa smażona z cebulą w pomidorowym sosie
2

Kiełbasa smażona z cebulą w po…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
2

Piersi kurczaka w sosie pomido…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kotlety mielone z białą kapustą
3

Kotlety mielone z białą kapust…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Klopsiki szwedzkie
4

Klopsiki szwedzkie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szaszłyki z mięsa mielonego
3

Szaszłyki z mięsa mielonego

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Fasolka szparagowa po bretońsku
1

Fasolka szparagowa po bretońsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy