Chlebek turecki
„Pide”, to tradycyjny chlebek turecki wypiekany w gorących piecach glinianych. Niestety ja nie mam takiego pieca i piekłam chlebek turecki w zwyczajnym piekarniku, na pewno nie jest tak rewelacyjny jak oryginalny chlebek, ale przyznam, że jest również chrupiący, puszysty i smaczny. Doskonały do faszerowania, do dipów jogurtowo warzywnych, do kebabów.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 375 ml ciepłej wody
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki nasion sezamu
- 1 łyżeczka kminku /opcjonalnie/
- oliwa z oliwek
- żółtko
Wykonanie:
- Drożdże wymieszać z mąką, solą, miodem i dodać ciepłą wodę.
- Zagniesć ciasto w malakserze lub ręcznie przez ok. 8 minut, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i elastyczne.
- Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, skropić olejem, przykryć wilgotną sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Z ciasta oddzielić 1/4 część i uformować cienki wałek o owalu lub średnicy naczynia lub formy do pieczenia
- Pozostałe ciasto podzielić na 12 lub 16 kawałków i uformować małe kulki.
- Naczynie lub formę do pieczenia posmarować oliwą.
- Wałek ciasta ułożyć na obrzeżu naczynia, a srodek wypełnić kulkami, starannie wciskając.
- Żółtko wymieszać z łyżką oliwy i posmarować wierzch chlebka, posypać nasionami sezamu i kminku.
- Przykryć sciereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 220 – 230 st. C, przez 15 minut lub do zarumienia.
- Upieczony, wyjąć z formy i wystudzić na kratce metalowej.
- Najlepiej smakuje jeszcze ciepły.
Uwaga !
Ja upiekłam chlebek w naczyniu glinianym, ale można także w zwykłej formie do pieczenia, jednakże należy zwiększyć temperaturę pieczenia do 25 minut.
Smacznego !
autor: Samantha, na podstawie przepisu: Abigail’s Bakery, uk.