Porady kulinarne

  • Placuszki z cukinii - z czym podawać?

    Świetnie smakują zarówno z gęstą śmietaną, jak i z ostrym sosem chili.

    Pochodzi z przepisu: Placuszki z cukinii
  • Strucla makowa - co zrobić, aby nie pękła podczas pieczenia?

    Ciasto trzeba koniecznie piec w pergaminie, by nie popękało.

    Pochodzi z przepisu: Makowiec wigilijny
  • Czym formować trufle?

    Trufle formuję przy pomocy małej łyżeczki do lodów lub dwóch łyżeczek do herbaty - aby ułatwić sobie formowanie, przed każdym nabraniem masy maczam łyżeczki w gorącej wodzie.

    Pochodzi z przepisu: Trufle pomarańczowe
  • Jak gotować łazanki?

    Gotujemy wrzucając je do wrzątku. Czekamy aż wypłyną na wierzch, mieszając od czasu do czasu. Po wypłynieciu gotujemy jeszcze jakieś 2 - 3 min (w zależności od grubości i wielkości klusek), a następnie odcedzamy i kilkakrotnie przelewamy zimną wodą. Zwykle po odcedzeniu mieszam łazanki z odrobiną roztopionego masła i w tej postaci czekają na podanie.

    Pochodzi z przepisu: Domowe łazanki
  • Jak zamrażać nieugotowane łazanki?

    Łazanki rozsypać cienką warstwą na płaskiej tacy. Tacę z kluskami wstawiamy do zamrażarki na ok. pół godziny. Po tym czasie wsypujemy kluseczki do foliowego woreczka i ponownie (bez obawy, że sie skleją) umieszczamy w zamrażarce.

    Pochodzi z przepisu: Domowe łazanki
  • Kapusta kiszona - co zrobić, gdy jest za kwaśna?

    Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją pokroić, zalać 1,5 szkl. wody i zagotować. Następnie przecedzić przez durszlak i tak przygotowaną kapustę dopiero wrzucić do garnka.

    Pochodzi z przepisu: Wigilijna kapusta z grzybami
  • Co zrobić, gdy pierniki w puszce nie miękną?

    Jeśli po kilku dniach pierniczki nie zmiękną, włożyć do puszki kawałki obranych jabłek.

    Pochodzi z przepisu: Mikołajkowy groch czekoladowy
  • Masło klarowane - jak je zrobić?

    100 g masła wkładamy do żaroodpornej miseczki i rozpuszczamy w niej masło przez 10 minut w 110 stopniach. Roztopione masło przelewamy przez sitko lub gazę, a reszty się pozbywamy.

    Pochodzi z przepisu: Parfait z kurzych wątróbek
  • Jak zrobić polewę czekoladową?

    Czekolady topimy razem z margaryną w kąpieli wodnej (układamy w metalowej miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą). Dodajemy mleko i mieszamy, aż całość dokładnie połączy się razem. Tak przygotowaną polewą pokrywamy całe ciasto. Całość dobrze schładzamy w lodówce (nawet całą noc).

    Pochodzi z przepisu: Sernik - śliwka w czekoladzie
  • Co zrobić, aby biszkopt nie opadł?

    Aby biszkopt nie opadł, zaraz po wyjęciu z pieca upuszczam go razem z formą na podłogę z wysokości ok. 0,5 metra. Dwa razy :)

    Pochodzi z przepisu: Szarlotka biszkoptowa z kremem
  • Farsz do uszek - jakie proporcje?

    Na 100 g suszonych grzybów do uszek potrzebna jest jedna średnia cebula drobno pokrojona i przysmażona na maśle, sól i pieprz do smaku. Ugotowane, pozbawione wywaru grzyby bardzo drobno kroimy i mieszamy z cebulą i przyprawami.

    Pochodzi z przepisu: Barszcz wigilijny
  • Kołacz z makiem - jak formować?

    Pierwszy z placków ułożyć na tortownicy, posmarować go masłem i połową masy makowej. Następnie ułożyć na nim drugi placek, posmarować masłem, ułożyć masę makową i przykryć pozostałym plackiem. Placki ponacinać najpierw na 4 części,  tak aby w środku  pozostały złączone. Powstałe ćwiartki naciąć  na dalsze połówki  itd.  Ciasto ma być podzielone na 16 kawałków. Każdy z powstałych kawałków skręcić wokół siebie. Należy robić to jednocześnie po 2 kawałki. Ten , który trzymamy w prawej ręce skręcamy w prawą stronę, ten  który trzymamy w lewej ręce skręcamy w lewą stronę. Końce skręconych  kawałków  połączyć ze sobą, tak aby powstały warkocze.

    Pochodzi z przepisu: Kołaczyk z makiem
  • Boeuf bourguignon - jakie wino dodać?

    Aby danie bourguignon było w 100 % burgundzkim należy użyć klasycznego burgundzkiego czerwonego - wytrawnego wina Bourgogne z czerwonych owoców o bogatym owocowym bukiecie. Jest to wino ze szczepów Pinot Noir lub Gamay. Z uwagi na to że wina Bourgogne osiągają często zawrotne ceny Francuzi chętnie zastępują je winem Côtes-du-Rhône, które ma atrakcyjny owocowy aromat. Wina te charakteryzuje stożkowa butelka.

    Pochodzi z przepisu: Boeuf bourguignon
  • Jak uniknąć rozpadania się rolady?

    Przed pieczeniem dokładnie obwiąż roladę sznurkiem kuchennym. To sprawi, że mięso będzie dobrze trzymało farsz i zachowa estetyczny kształt po upieczeniu. Jeśli nie masz sznurka kuchennego, możesz użyć wykałaczek, ale pamiętaj, by usunąć je przed podaniem. Upewnij się, że rolada jest zwinięta ciasno, aby farsz nie miał luzu i nie wypadał w trakcie pieczenia. Możesz także delikatnie podpiec roladę przez kilka minut na patelni przed włożeniem do piekarnika – to pomoże jej zachować formę. Jeśli masz czas, wstaw roladę do lodówki na 30 minut przed pieczeniem, co dodatkowo pomoże w utrzymaniu jej kształtu. Dobrym pomysłem jest także nałożenie farszu w…

  • Por - co zrobić, aby zmiękł?

    Pora kroimy w plasterki solimy i ugniatamy lekko ręką żeby zmiękł.

  • Pasztet - co zrobić, aby w czasie pieczenia nie wysechł?

    Do piekarnika wstawiamy na spód gorącą wodę (1 litr) w blaszce, by pasztet nie wysechł w czasie pieczenia. Jeżeli góra pasztetu nam się zbytnio przyrumieni, należy przykryć go folią.

    Pochodzi z przepisu: Pasztet z sosem żurawinowym

Zobacz też