Porady kulinarne
-
Bułki na hot-dogi - jak je formować?
Aby zrobić podłużne bułki do hot-dogów, z każdego odciętego kawałka ciasta uformować prostokąt o wymiarach mniej więcej 6-15 cm. Zaczynając od dłuższego boku, zwijać bułki, a krawędzie i końce przyszczypać, aby nadać im ładny kształt.
-
Zupa mleczna z zacierkami - co zrobić, jak zgęstnieje?
Zupa mleczna z zacierkami ma tendencje do gęstnienia. Aby ją rozrzedzić przed ponownym podaniem należy zagotować w oddzielnym garnuszku ok 1 szklanki mleka i dodać je do zupy w trakcie podgrzewania.
-
Zacierki - co zrobić, aby się ze sobą nie sklejały?
Starte ciasto rozkładam na lnianej ściereczce i zostawiam na chwile aby obeschło
-
Jak wyfiletować kurczaka?
Najpierw trzeba umyć kurczaka i osuszyć go ręcznikiem papierowym. Odciąć skrzydełka w pierwszym stawie. Zrobić nacięcie skóry wokół szyi. Kurczak powinien leżeć na grzbiecie. Lekko podciągnąć skórę i zrobić nacięcie na kształt odwróconej litery V i ostrożnie wyciągnąć dwie małe kostki (są ostre!).
Ułożyć na piersi i z tyłu naciąć po całej długości. Nacisnąć lekko wokół skrzydełek i poruszyć skrzydełkiem by naciąć w miejscu stawu. W ten sposób oddzielić skrzydełka od reszty korpusu. Pociągnąć za boki i ściągnąć aż do wysokości udek a z przodu mostka. Przy mostku na przodzie ostrożnie oderwać skórę od kostki (dwoma palcami lub nożykiem).
Potem…
-
Jakich małży używać do jedzenia?
Do jedzenia wykorzystujemy tylko świeże, szczelnie zamknięte małże. Po ugotowaniu zaś, odrzucamy wszystkie, które się nie otworzyły.
-
Ekstrakt domowej roboty - gdzie przechowywać?
Ekstrkat należy odłożyć w ciemne, suche miejsce (nie do lodówki).
-
Tarty - jakiej mąki użyć?
Używaliśmy mąki pełnoziarnistej, jednak ciasto było przez to nieco za "ciężkie", mąka pszenna pozwoli na uzyskanie pożądanej kruchości i fajnej konsystencji.
-
-
Czym można zastapić koszyk do pieczenia chleba?
Są pewne metody, które pozwalają osiągnąć taką formę chleba w domu, nie podsypując go sporą ilością mąki (przez co byłby suchy) i nie uzyskując po upieczeniu placka, a to wszystko bez koszyka. Wystarczy zastąpić koszyk zwykłym kuchennym sitem/durszlakiem.
-
Jaka jest alternatywa dla tradycyjnych gołąbków ?
To gołąbki bez zawijania - posiekana kapusta ląduje w farszu i robimy rodzaj pulpetów oraz zapiekanka z farszu gołąbkowego.
-
Spaghetti - jakiego mięsa użyć?
Według mnie spaghetti najlepsze wychodzi z mieszanego mięsa wieprzowo -wołowego. Sama wołowina jest zbyt sucha, a sama wieprzowina zbyt tłusta, ale razem uzupełniają się doskonale
-
Makaron jajeczny - jakie są włoskie zasady jego przygotowania?
Włoska zasada przy przygotowaniu makaronu jajecznego: 1 jajko na każde 100 g mąki. Dodatek soli jest niezbędny by ciasto miało odpowiednią strukturę.
-
Zupy - jak uzyskać aksamitny i kremowy smak?
Dodatek serka topionego czyni ją aksamitną i kremową w smaku.
-
Wątróbka - jakie są zasady przygotowania?
Przygotowując wątóbkę należy pamiętać o następujących zasadach: Pierwsza z nich to wymoczyć ją przez około 30 min. w mleku ponieważ mleko wchłania zapachy i gorycz. Druga polega na tym, że nie solimy wątróbki dopóki nie stanie się miękka podczas smażenia.
-
-
Brownie - jak długo piec?
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 20-25 minut. Do utworzenia się „skorupki” na wierzchu. Ciasto powinno być wilgotne wewnątrz, ale nie surowe.