Porady kulinarne
-
Sernik - co zrobić, aby nie popękał ?
Po pieczeniu wyłącz piekarnik, i pozostaw w nim sernik do całkowitego wystygnięcia. Dzięki temu Twój sernik nie popęka.
-
Sos karmelowy - jakie proporcje składników?
Ważne, by zachować odpowiednie proporcje cukru i kremówki, zbyt duża ilość cukru spowoduje, że całość będzie bardzo gęsta.
-
Pączki - jak odsączyć nadmiar tłuszczu?
Aby osączyć nadmiar tłuszczu, gotowe pączki przekładać na papierowy ręcznik.
-
Przyprawa do ciasta dyniowego - jaki skład?
Przyprawa do ciasta dyniowego przypomina przyprawę piernikową. W jej skład wchodzą: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i ziele angielskie.
-
Jakie są zasady przygotowania faworków?
Przy pieczeniu faworków nie można zapomnieć o :
1) dodaniu spirytusu (lub wódki czy octu) bo zapobiegają one wchłanianiu tłuszczu,
2) nie należy podsypywać mąki przy wałkowaniu, żeby później tłuszcz się nie palił,
3) smażeniu faworków w szerokich rondlach, żeby mogły swobodnie pływać a
4) temperaturze tłuszczu - nie może być za niska, bo faworki będą nasiąkać tłuszczem, a w za wysokiej będą się przypalać,
5) sprawdzeniu temperatury tłuszczu przez wrzucenie kawałka ciasta, które powinno szybko wypłynąć a wtedy temperatura jest dobra.
6) wrzucaniu do gorącego tłuszczu co pewien czas kawałków surowego ziemniaka, bo wtedy ciasto się mniej przypala.
-
Wołowina - na co zwrócić uwagę kupując mięso ?
Zwróćmy uwagę na kolor, fakturę oraz sprężystość mięsa. Ważąc w dłoni jasnoczerwoną porcję wołowiny o jasnokremowej warstwie tłuszczyku oraz kawałek o intensywnej, ciemnoczerwonej barwie, zdecydujmy się raczej na ten pierwszy. Wraz z wiekiem zwierzęcia jego mięso oraz tłuszcz ciemnieją, co oznacza, że ten oto ciemnoczerwony egzemplarz dożył już sędziwego wieku. Ponadto, świeża, dobra jakościowo wołowina po naciśnięciu palcem powinna szybko wrócić do pierwotnego kształtu. Nie zapomnijmy mięsa również... powąchać! Do zakupu zachęci nas naturalny zapach wołowiny, jego brak jest zaś alarmujący. Do zrazów i steków z powodzeniem wykorzystamy polędwicę, rostbef lub udziec wraz z ligawą, do innych potraw - antrykot…
-
-
-
Karczochy - co zrobić, aby po obraniu nie ściemniały?
Aby warzywo nie ściemniało i zachowało ładny wygląd należy po obraniu umieścić je w zimnej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego lub potrzeć je bezpośrednio połówką cyrtyny.
-
Budyń - co zrobić, aby nie utworzył się kożuch?
Aby na wierzchu zimnego budyniu nie utworzył się kożuch przykryj go folią spożywczą tak aby przylegała do powierzchni.
-
Co zrobić, aby mieć chudy rosół?
Jeżeli chcesz mieć chudy rosół poczekaj aż wystygnie a następnie wstaw do lodówki. Po kilku godzinach z łatwością zbierzesz tłuszcz.
-
-
Co zrobić, gdy tortownica jest nieszczelna?
Jeśli nie jesteście pewni szczelności swojej tortownicy, warto postawić ją na drugiej blaszce, by uniknąć ewentualnego zabrudzenia piekarnika.
-
Jak wyjąć galaretę z silikonowej formy?
Wyjęcie ułatwia ostrożne (tak, żeby wody na galaretę nie nalać) zanurzenie formy w naczyniu z gorącą wodą lub owinięcie spodu odciśniętą ścierką wcześniej namoczoną w gorącej wodzie.
-
Jak serwować houskový knedlik (czeski knedel)?
Czeski knedel podajemy od razu po przygotowaniu, najlepiej z gulaszem.
-
Co zrobić, gdy przygotowywany majonez się zważy?
Jeśli w czasie przygotowania masa się zważy nie należy jej wyrzucać. Trzeba przygotować składniki na zrobienie nowego majonezu. Ponownie rozetrzeć żółtko z musztardą, solą i sokiem z cytryny i ciągle ucierając dodawać w pierwszej kolejności niewielkimi porcjami zważoną masę a dopiero potem olej.