Porady kulinarne

  • Zakwas na barszcz - kiedy go zrobić?

    Zakwas na barszcz najlepiej przygotować ok. 7 dni przed Wigilią.

    Pochodzi z przepisu: Zakwas-barszcz
  • Jakie bułeczki formować?

    *supełki- ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek

    *ślimaczki - ciasto rozciągnąć na dł. 20 cm, zrobić ślimaczka

    *słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć i ponacinać brzegi

    *kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki i złączyć je razem.

    Pochodzi z przepisu: Fantazyjne bułeczki
  • Pączki - jak sprawdzić temperaturę smażenia?

    Temperatura tłuszczu do smażenia powinna wynosić ok. 180 st. C. Nie używam termometru , więc sama kiedyś miałam z tym problem i moje pączki wychodziły zbyt przyrumienione , dopiero pod koniec smażenia udawało mi się ustawić odpowiednią temperaturę , ale teraz już mam na to swoją metodę :-)

    Na rozgrzany tłuszcz wrzucam malutką kulkę ciasta i jeśli opada ona na dno, i dość długo nie wypływa - temperatura jest zbyt niska, a jeśli wypływa od razu i szybko się rumieni - za wysoka. Najlepiej kiedy kulka wypływa w ciągu 3 sekund i dopiero po chwili zaczyna powoli się rumienić. A…

    Pochodzi z przepisu: Pączki
  • Przyprawa do pierników - jaki skład?

    W skład tej tajemnej mieszanki wchodzą: cynamon oczywiście (najstarsza przyprawa świata, używana podobno do namaszczania Arki Noego), ziele angielskie (które odkryto na Karaibach przez Krzysia Kolumba), goździki (kurcze,drzewo goździkowca dojrzewa 20 lat!sic!), kolendra (najpierw był to lek stosowany przez Hipokratesa), imbir (który uprawiany był początkowo wyłącznie w tropikach Azji).

    Pochodzi z przepisu: Piernik na miodzie pitnym
  • Kutia - jakie składniki?

    Kutia wigilijna składa się z: 1 szklanka suchego maku, 1,5 szklanki pszenicy, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki miodu, 1 garstka rodzynek, 1 garstka orzechów laskowych, 1 garstka migdałów (płatki), 1 garstka pomarańczy kandyzowanej w kostce

    Pochodzi z przepisu: Kutia wigilijna
  • Jak długo gotować pszenicę do kutii?

    Pszenicę ugotuj do miękkości - potrwa to ok. 4 godzin.

    Pochodzi z przepisu: Kutia
  • Smażenie na głębokim tłuszczu - jakie ma zalety?

    Jedzenie smażone w głębokim tłuszczu nie absorbuje jego tak dużo, ponieważ czas obróbki jest znacznie krótszy.

    Pochodzi z przepisu: Placki ziemniaczane
  • Kiedy ciasto ucierane na pewno się uda?

    Tajemnicą sukcesu przy sporządzaniu ciast ucieranych, jest temperatura pokojowa wszystkich składników i staranne ich ucieranie. Jeżeli będziemy się tego trzymać - ciasto musi się udać.

    Pochodzi z przepisu: BABKA SEROWO-CYTRYNOWA
  • Jak wyluzować kurczaka ?

    Kurczaka przecinamy wzdłuż mostka, wycinamy korpus, wyciągamy kostki z nóg i skrzydełek (od środka - tak, żeby nie rozciąć skóry).

    Pochodzi z przepisu: Rolada z kurczaka
  • Rosół - jak wzbogacić jego kolor?

    Jeżeli rosół wydaje się zbyt blady, można dodać do niego szczyptę szafranu.

    Pochodzi z przepisu: Rosół drobiowy

Zobacz też