Porady kulinarne
-
Grill - jakich owoców użyć?
Brzoskwinie grillowane w sosie balsamicznym z rozmarynem to pomysł na owocowy dodatek z wytrawną nutą. Tak przygotowane brzoskwinie nie dość, że naprawę ślicznie wyglądają, zyskują głębię smaku dzięki dodatkowi aromatycznego octu balsamicznego i rozmarynu. Świetnie sprawdzają się jako ciepły dodatek do grillowanej porcji mięsa albo w sałatce (polecam zestawić je z lekko pikantną rukolą).
-
Jaki uprażyć sezam?
Wysyp sezam na suchą patelnię (nie wysmarowaną tłuszczem) i na średnim ogniu podgrzewaj cały czas mieszając, aż ziarenka zrobią się brązowe. Po wyprażeniu sezam nabiera charakterystycznego smaku i wykorzystujemy jego pełne możliwości.
-
Zielona herbata - jak długo ją parzyć?
O parzeniu zielonej herbaty napisano już całe rozprawy naukowe. Kilka kwestii wartych jest jednak podsumowania. Zieloną herbatę powinniśmy parzyć w niższej niż czarną temperaturze - od 60 do 90 st. Po zagotowaniu najlepiej jest więc odczekać przynajmniej 3-4 minut, choć, jeśli jesteśmy w posiadaniu wysokiej jakości herbaty bądź próbujemy jej nowych gatunków, o temperaturę parzenia zapytajmy sprzedawcę.
Zasada dotycząca zaś czasu parzenia uzależniona jest od efektu, jaki chcemy uzyskać. Parząc herbatę przez maksymalnie 3 minuty, sprawimy, że teina nie zdąży związać się z garbnikami, a napój będzie miał właściwości pobudzające. Natomiast przez dłuższe parzenie, do 8 minut, uzyskamy herbatę relaksującą…
-
Zakwas pszenny - jakie składniki?
Zakwas otrzymujemy z połączenia jedynie mąki i wody. Wybieramy mąkę pszenną razową, typ 2000.
-
Zakwas - gdzie go trzymać ?
Zimą można postawić słoik z zakwasem w pobliżu rozgrzanego kaloryfera. Jeśli w Waszym domu nie ma ciepłego miejsca, to można wykorzystać piekarnik. W takiej sytuacji piekarnik rozgrzewamy przez kilka minut do temperatury 50 stopni. Wkładamy słoik, zamykamy piekarnik i go wyłączamy, pozostawiając zapalone światełko. Dzięki temu przez pierwsze godzin zakwas będzie miał odpowiednie ciepło.
Czynność z nagrzewaniem piekarnika po kilku godzinach można powtórzyć.
-
Bakłażan - jak go smażyć?
Bakłażan niemiłosiernie chłonie tłuszcz, na którym się smaży. Patelnię wystarczy skropić oliwą, a po przewróceniu plastrów na drugą stronę podlać dodatkowo 1-2 łyżki (suchy bakłażan też nie jest dobry).
-
Bakłażan - jak usunąć goryczkę?
Bakłażan ma w sobie charakterystyczną goryczkę, która nie usunięta popsuje jego smak. Jednak wystarczy pokrojone w plastry warzywo oprószyć solą, odstawić na przynajmniej pół godziny (ja zostawiam nawet na całą godzinę), potem osuszyć ręcznikiem cały sok, który dość obficie się wytworzy.
-
Awokado - jak wyciągnąc pestkę?
Bierzemy awokado, przecinamy je na pół, gdy poczujemy, że nóż zetknął się z pestką - obkręcamy je.
-
-
Sernik - co powoduje, że owoce nie opadają?
Obtoczone w mące porzeczki nie spadną na dno tortownicy.
-
Co wzmocni ostry smak potrawy z chilli?
Jeżeli chcemy mieć bardziej ostry smak potrawy z dodatkiem papryczki chilli można dodać pestki chilli.
-
Orzeszki piniowe - czym je zastapić?
Orzeszki piniowe można zastąpić orzechami laskowymi, a także pestkami słonecznika.
-
Jakie są zalety pieczenia chleba w maszynie?
Ciasto na chleb zrobione tą metodą zawsze jest świetnie wyrobione. Pieczenie z automatem jest bardzo wygodne, wystarczy wrzucić do formy w odpowiedniej kolejności składniki i czekać na efekt. Chleb z maszyny w smaku jest naprawdę pyszny (jego przykładem może być klasyczny, biały chleb francuski. Ma chrupiącą skórkę i mięciutki środek, a dodatek ziół prowansalskich nadaje mu ciekawego smaku).
-
Jaki chleb powoduje uczucie "napełnienia"?
Oprócz właściwości zdrowotnych, chleb żytni uważany jest także za sprzymierzeńca odchudzania. Naukowcy (zapewne amerykańscy) udowodnili, że wynika to z faktu, że jego struktura sprawia iż po jego konsumpcji występuje poczucie „napełnienia”.
-
Jaki jest najprostszy chleb?
To chleb domowy - aby go przygotować nie potrzeba specjalnych dodatków. Jego jedynymi składnikami są: mąka,drożdże,cukier,sól oraz woda.
-
Jaki jest sposób na miękką pitę?
Gotowe placki wyjęte z piekarnika wkładaj od razu pod szmatkę, aby nie stały się twarde.