Czekoladowe babeczki z kremem
Prosty przepis na babeczki czekoladowe z kremem. Idealnie mogą zastąpić tort, są o wiele prostsze i mniej pracochłonne. Babeczki można przygotować bez kremu, też będą pyszne, ponieważ są lekko wilgotne. Krem, którym udekorowałam babeczki idealnie sprawdza się także do dekoracji innych babeczek, ciast itp. Nie jest to taki typowy amerykański krem maślany. Zmodyfikowałam go i dodała philadelphie, dzięki temy krem jest smaczny i nie taki tłusty. Mam jeszcze jedną ważną uwagę do robienie kremu: składniki muszą mieć taką samą temperaturę!! Inaczej krem się zwarzy (sama to doświadczyłam)... Babeczki bardzo polecam!! :)
Składniki na ok. 30 babeczek:
- 3/4 szklanki kakao
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszconej
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 kostki masła (300g)
- 2 i 1/4 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka gęstej śmietany 18%
- Klasycznie - Najpierw na środku babeczki wycisnąć "wieżę" z kremu. Czym wyższa będzie wieża, tym nasza dekoracja będzie wyższa. Następnie wycisnąć krem spiralnie zaczynając od zewnątrz, zataczając spirale do środka, nachodząc na tą "wieżę" z kremu. Zakończyć na śrdku, na szczycie "wieży", delikatnie docisnąć tylkę i płynnym ruchem oderwać od kremu. Polecam obejrzeć filmik jak dekorować tym sposobem: http://www.youtube.com/watch?v=4cCbU76nIxU&list=PLD33E81BF60831DED
-
"Kwiatki" - uzyskujemy efekt kwiatków. Do wykoania tej dekoracji będzie dobra ta sama tylko 1M. Wystarczy wyciskać małe rozetki i płynnym ruchem odrywać tylkę od babeczki. W środki kwiatków polecam wsadzić po jednej perełce. Efekt będzie jeszcze lepszy.
P.S. Zdjęcia autorstwa najlepszego fotografa - Zochy <3 <3