Porady kulinarne
-
Jak skruszyć ciasteczka na drobny "piasek"?
Możemy to zrobić malakserem lub wrzucając herbatniki do torebki i przejeżdżając po nich wałkiem.
-
Flambirowanie - jakie alkohole użyć ?
Tylko trunki z wysoką zawartością alkoholu mogą być użyte do flambirowania jedzenia. Piwo, szampan i większość win nie zdaje egzaminu. Do flambirowania najlepsze są trunki o 40% zawartości alkoholu. Te o zawartości wyższej niż 60% są odradzane, ponieważ są łatwopalne i mogą stanowić zagrożenie podczas zapalania.
-
Gremolata - jakie składniki?
Natka pietruszki, kapary, czosnek, skórka z cytryny, sok z cytryny i olej.
-
-
Mąka z ciecierzycy - jak ją zrobić?
Wystarczy zmielić suchą ciecierzycę w mocnym blenderze lub młynku do kawy.
-
Jakie białka ubiją się najlepiej?
Najlepiej ubiją się białka schłodzone, więc trzymajmy je wcześniej kilka godzin w lodówce.
-
Bezy - jakie są zasady ich pieczenia?
Nigdy nie zamykamy piekarnika przy pieczeniu bez – bezy się suszy, nie piecze. Ja wkładam drewnianą łyżkę w drzwiczki, aby się nie zamykały. Taka mała szpara wystarczy.
-
Obręcze cukiernicze - z czego można je przygotować ?
Obręcze można przygotować z puszek po artykulach spożywczych.
-
Mohito - jakie są niezbędne akcesoria do wykonania drinka?
Kluczowe akcesoria do wykonania tego napoju to ugniatacz znany także pod angielską nazwą muddler - można od biedy zastąpić go drewnianą łyżką, wysoka szklanka oraz woreczki do lodu do drinków.
-
Galaretka - jak wyciągnąć ją z plastikowego pojemnika?
Pojemniczek wystarczy na moment włożyć do ciepłej wody, a galaretka wyskoczy bez problemu.
-
Powidła truskawkowe - ile cukru dodać?
Jeżeli truskawki są słodkie, można zmniejszyć ilość cukru lub nie dodawać go wcale.
-
Powidła truskawkowe - jak długo smażyć?
Smażenie można rozłożyć sobie na kilka dni - codziennie po trochę.
-
Pomidor - jak ściągnąć skórkę?
Pomidory nacinamy u nasady na krzyż. Zaparzamy w gorącej wodzie, następnie wkładamy do miski z zimną wodą. Po chwili możemy ściągnąć z nich skórkę.
-
-
Pasta Primavera - jakie składniki?
Podstawą dania jest makaron „anielskie włosy” lub spaghetti. Do przygotowania sosu wykorzystuje się dużo zielonych wiosennych warzyw oraz śmietanę, bulion drobiowy i parmezan
-
Chlebek turecki - jak go formować?
Z ciasta oddzielić 1/4 część i uformować cienki wałek o owalu lub średnicy naczynia lub formy do pieczenia. Pozostałe ciasto podzielić na 12 lub 16 kawałków i uformować małe kulki. Wałek ciasta ułożyć na obrzeżu nasmarowanego oliwą naczynia, a środek wypełnić kulkami, starannie wciskając.