Porady kulinarne
-
Ciasto drożdżowe - co zrobić, aby pozostało wilgotne i świeże?
Od pewnego już czasu do ciasta drożdżowego dodaję maślankę. Jest to gwarancja, że ciasto będzie odpowiednio wilgotne i długo pozostanie świeże
-
Kwiaty czarnego bzu - kiedy zbierać?
Kwiaty zbieramy do południa i tylko zdrowe, świeżo rozkwitnięte baldachimy.
-
Karmel - jak go mieszać?
Nie mieszaj karmelu metalową łyżką. Aby przemieszać masę, zakręć patelnią. Mieszany karmel się krystalizuje.
-
Bajgle - co zrobić przed pieczeniem?
Przed włożeniem wyrośniętych bułeczek do piekarnika, wrzucamy je na chwilę do gotującej się, posłodzonej wody. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi składnikami.
-
Krewetki - jak przygotować je do smażenia?
Jeżeli krewetki są z głowami, trzeba je najpierw oderwać, potem usunąć odnóża i resztę pancerzyka. Z obranych krewetek usunąć jelito (jeżeli krewetki nie mają oznaczenia "oczyszczone"). Lekko naciąć krewetkę wzdłuż grzbietu i czubkiem noża wyciągnąć czarną nitkę
-
Gotowanie kurczaka - co zrobić, aby nie wypływał na wierzch?
Do środka kurczaka wkładamy wyparzony słoik z wodą.
-
Cykoria - jaką wybierać przy zakupie?
Kupując cykorię zwracajcie uwagę na jej kolor. Im bardziej jest zielona tym bardziej gorzka w smaku, innymi słowy cykorie trzeba kupować tak jasne, jak to tylko możliwe.
-
Makrela wędzona - jak poznać czy jest świeża?
Świeża makrela powinna pachnieć dymem, bez żadnej kwaśnej nuty. Warto zwrócić uwagę na kolor mięsa przy kręgosłupie – jeśli jest czerwone, to znak że ryba jest nieświeża.
-
Babka alzacka - do jakiego piekarnika wstawić ciasto?
Babkę alzacką należy wstawic do ZIMNEGO piekarnika.
-
Polędwiczki z sarny - co zrobić, aby mięso skruszało?
Surowe polędwiczki dobrze jest zostawić na noc w zsiadłym mleku, aby mięso skruszało.
-
Domowy makaron - jakie proporcje składników?
Wystarczy przyjąć prosty przelicznik: na 100 g mąki weź 1 jajko. Oczywiście jajko jajku nierówne i bywa konieczność dodania odrobiny wody czy mąki, ale zasada jest stała.
-
Domowy budyń - jakiej skrobi użyć?
Do przygotowania budyniu polecam użyć skrobi kukurydzianej (nie mąki kukurydzianej!). Wprawdzie niektóre przepisy podają w składzie skrobię ziemniaczaną, ale nadaje ona zupełnie niebudyniową, lecz kisielową, glutowatą konsystencję. Skrobia kukurydziana nadaje zaś bardziej kremowej konsystencji, identycznej jak w sklepowym budyniu. Jest przy tym równie łatwa do rozmieszania, jak skrobia ziemniaczana.
-
Chrzan tarty - co zrobić, aby nie płakać przy tarciu?
Aby nie płakać zanadto przy tarciu chrzanu warto włożyć obrane korzenie chrzanu do zamrażarki na pół godziny. Wyciągnąć zaraz przed tarciem.
-
Chrupiący dodatk do zupy krem - co podać?
Jeśli chcesz wzbogacić teksturę zupy, dodaj grzanki z pełnoziarnistego chleba lub prażone pestki dyni. Dzięki temu każda łyżka będzie jeszcze bardziej apetyczna. Możesz również użyć orzechów włoskich lub migdałów, które wspaniale komponują się z kremowymi zupami. Grzanki możesz przygotować samodzielnie, krojąc chleb na małe kostki i piekąc go w piekarniku przez kilka minut. Jeśli lubisz intensywniejszy smak, przed pieczeniem skrop je olejem Kujawskim z czosnkiem i bazylią. Alternatywnie możesz dodać pokruszoną fetę lub starty parmezan, co wzbogaci smak potrawy. Jeśli masz pod ręką sezam lub siemię lniane, możesz posypać nimi zupę tuż przed podaniem, aby dodać jej ciekawego aromatu. Warto…
-
Soczewica zielona - jak ją gotować?
Soczewicę włożyć do rondelka – do zimnej wody – i gotować na większym ogniu około 10 minut a następnie zmniejszyć ogień na mały i pod przykryciem gotować jeszcze 15-20 minut do miękkości.
-
Wieprzowina - co ułatwi jej krojenie?
Włóż wieprzowinę na kilkanaście minut do zamrażarki, pozwoli to na łatwiejsze jej pokrojenie.