Porady kulinarne
-
Fasolka szparagowa - jak ugotować ją al dente?
Aby mieć pewność, że fasolka ugotowana będzie “w punkt”, po jej odlaniu można od razu włożyć do miski z lodowatą wodą i tym sposobem błyskawicznie zastopować proces dalszego gotowania
-
Tatar wołowy - jakiego mięsa użyć?
Podstawą dobrego tatara jest oczywiście dobrej jakości mięso wołowe. Musi to być porcja idealnie świeża. Mięso kupujemy najbardziej idealne z idealnych. Klasycznie wybieramy polędwicę wołową, ligawę czy nawet rostbef
-
Omlet biszkoptowy - jak go przerzucić na patelni?
Można to zrobić na różne sposoby, np:
- za pomocą dwóch drewnianych łopatek,
- podrzucając,
- zsuwając na talerz, który następnie obracamy.
-
Co zrobić z goframi po upieczeniu?
Po wyjęciu z gofrownicy odkładamy na metalowej kratce aby odparowały.
-
Sos holenderski - czego użyć do jego przygotowania?
Do przygotowania sosu holenderskiego używam w tym przepisie blendera (tzw. żyrafy) czyli długiego, z ostrzem w kształcie litery “s”. Konieczny jest też wysoki pojemnik o małej średnicy (wielkości mniej więcej blendera)- często sprzedawane są w komplecie, może też być niezbyt duży słoik- chodzi o to, by ostrza blendera od początku były zanurzone w żółtku.
-
Co zrobić, gdy ciasto za bardzo się przypieka?
Jeśli ciasto będzie się za bardzo przypiekać od góry to można nakryć je folią aluminiową. ⠀
-
Ryba mrożona- co zrobić przed zmieleniem?
Jeśli użyjecie mrożonej ryby pamiętajcie, żeby po rozmrożeniu dobrze ją odcisnąć na ręcznikach papierowych z nadmiaru wody.
-
-
Faworki - jaka grubość ciasta?
Ciasto nalezży rozwałkować najcieniej jak się tylko da, powinno być dosłownie cienkie jak kartka papieru. Im bardziej je rozwałkujecie tym będą smaczniejsze
-
Co zrobić, gdy ciemnieją banany?
Banany po jakimś czasie ciemnieją, dlatego Wam radzę skropić je niewielką ilością soku z cytryny
-
Pieczarki - czy trzeba je obierać przed smażeniem?
Pieczarek nie musisz obierać. Dopilnuj jednak, by były dokładnie umyte pod bieżącą wodą. Umyj pieczarki dokładnie i osusz je papierowym ręcznikiem. Nadmiar wilgoci może powodować pryskanie oleju i utrudniać równomierne smażenie. Do ich wyczyszczenia bez wody możesz użyć czystej delikatnej szmatki oraz pędzelka.
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego - jaki ser?
Zamiast tradycyjnej mozzarelli spróbuj użyć innego gatunku sera, który lubisz. Może to być ser feta, cheddar lub parmezan.
-
Jak urozmaicić ślimaczki z ciasta francuskiego?
Jeśli lubisz badać różnorodność smaków możesz dodać do nadzienia z pieczarek i mozzarelli dodatkowe przyprawy lub zioła, takie jak oregano, tymianek czy wędzona papryka. To pozwoli Ci wykreować bardziej złożony smak potrawy.
-
Co sprawia, że ciasto jest puszyste ?
Ubita piana z białek dodana pod koniec do ciasta ! To mój niezawodny sposób na wyrośnięte ciasto bez zakalca. Ważne aby delikatnie wymieszać ją z ciastem.
-
Farsz do pierogów z mięsem zbyt rzadki - co zrobić?
Farsz należy przesmażyć, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
-
Farsz do pierogów z mięsem zbyt suchy- co zrobić?
Po zmieleniu mięsa należy dodać tyle rosołu, żeby masa była dość wilgotna.